Binnenkort betaalt u meer voor sinaasappelsap

Voor de toekomstige prijs van sinaasappelsap is het coronavirus een zegen. Vooral beleggers klinkt dat als muziek in de oren. Voor consumenten is het minder aangenaam nieuws.

Doordat de prijs afgelopen week zo sterk gestegen is, is sinaasappelsap tot nu toe een van ’s werelds best presterende activa van het jaar. De toekomstige prijzen of ‘futures’ van de grondstof zijn in maart met 22 procent gestegen, wat de sterkste maandelijkse winst sinds oktober 2015 is. Dat komt grotendeels door Covid-19. Mensen gaan op zoek naar gezonde producten en de vitamine C in sinaasappelsap behoort daarbij.

De vraag is dan wel gestegen, maar het aanbod is nu minder. De producenten hebben moeite met het vervoeren van hun goederen door de transportbeperkingen. Dat doet de zogenaamde future dus stijgen. Een future geeft de kosten aan voor een levering in de komende maanden.

Aanbod

Niet alleen de problemen met het transport brengen het aanbod in de problemen. Ook de social distancing tegen Covid-19 vermindert de productie. Er is een tekort aan arbeiders om de plantages te bemannen.

Hoogstwaarschijnlijk zal deze gang van zaken tot hogere prijzen in de supermarkt leiden. De producenten rekenen de prijs namelijk door aan supermarkten en andere kopers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20