Aan de beslissing van cd&v om toch de Vlaams begroting goed te keuren, ging een bijeenkomst van de Vlaamse fractie vooraf. Die legde de machtsposities binnen de partij echt bloot.
Op de bewuste bijeenkomst van de Vlaamse fractie van cd&v telde Mahdi plots maar weinig medestanders meer, buiten een paar absolute getrouwen met kleine stemmenbasis. Want hoewel Mahdi zelf in zijn communicatie alles deed om dat beeld te vermijden dat hij uit was op de val van het kabinet, was het kwaad geschied. Zeker omdat de teruggekeerde Crevits in haar tussenkomst het ook zo haarfijn schetste: “Als we dit doorzetten, dan zijn we weg. Dan ben ik ook weg“, zo stelde zij volgens aanwezigen.
Leading lady
De goede verstaander begreep genoeg: het politieke lot van de leading lady van cd&v lag plots ook mee in de weegschaal. “En daarmee was meteen duidelijk dat wij onze kopvrouw zouden offeren, voor wat dan precies? Want Hilde ging echt niet uit de regering trekken, om dan ergens op de vijfde rij van het halfrond Parlementslid in de oppositie te gaan spelen”, zo zegt een aanwezige.
De vergadering kantelde vervolgens helemaal, volgens aanwezigen. Een aantal West-Vlaamse Parlementsleden sprongen zichtbaar in de bres voor Crevits, oud-minister Koen Van den Heuvel wees op de schadelijke gevolgen voor dergelijke breuk, en nog straffer: minister Brouns zelf sprak plots over “tien jaar oppositie” die dreigde. “Plots verdedigden ook Dalle en Brouns nu plots wél heel het akkoord, net als Hilde. Daar zat genoeg eten en drinken in voor ons, was ineens te horen”, zo doet een bron verslag.
Mahdi kon niet anders dan overstag gaan: men zou een akkoord maken, cd&v bleef in de Vlaamse regering. Achteraf probeerde zijn entourage dat te draaien alsof hij al naar de vergadering getrokken was met dat idee, maar dat doen verschillende betrokkenen af als “klinkklare onzin“.
Zware kater
De kater is groot, voor de voorzitter, een dag later. “Maandag was de euforie groot van alle mannen bij ons die op korte termijn denken, maar niet op lange termijn. Dat heeft twee dagen geduurd. En nu is de goddelijke aanbidding van de messias voorbij“, zo is een Vlaams Parlementslid van cd&v snoeihard voor zijn voorzitter. Diens achternaam betekent in het Arabisch ‘de verlosser’ of messias. Het valt op hoe hard sommigen in eigen partij daarbij zijn: ook ‘leerling-tovenaar’, of ‘Icarus’, het komt allemaal terug.
Een cd&v-minister wil niet veel kwijt, maar heeft slechts de bedenking “dat dit toch helemaal anders had kunnen lopen, met wat minder roekeloosheid en impulsiviteit.” Even veelzeggend.
Het vat de sfeer binnen de partij samen, waarbij een pak volk, hoog en laag op de rangen, achteraf forse kritiek uit op Mahdi. Daarbij wordt hem kwalijk genomen “zich te omringen met onervaren hipsters, die goed gemaakte filmpjes posten, maar die hem blijkbaar influisteren om te spreken over ‘rode lijnen’ en ‘niet langer de broek afsteken’ en ondertussen compleet de coalitiepartners te negeren”. Dat de huidige partijwoordvoerder weinig ervaring heeft in de toppolitiek, beperkt tot een rolletje bij Bianca Debaets (cd&v), helpt natuurlijk niet.
Dat gebrek aan ervaring ergerde cd&v’ers met al wat kilometers op de teller manifest. Want in de Wetstraat reist het nieuws nu eenmaal snel: ook in de eigen partij was tegen woensdag al een pak volk op de hoogte van het feit dat de voorzitter gewoon geen contact opnam met De Wever, tot pas dinsdagavond. “Zo ga je toch echt niet om met mensen met wie je in coalitie zit? Tenzij je agenda erin bestaat om die regering te laten vallen”, zo stelt een kopstuk.
Soloslim bleek fout
Maar vooral dat Mahdi op maandag doorduwde, zonder overleg met zijn Vlaamse fractie, maar ook niet met zijn ministers en fractieleiders in een G7 of een G9, het toporgaan van cd&v, blijken vandaag stevige inschattingsfouten. “Desastreus”, “want zo kom je dus uit bij een vergadering van die fractie die heftig in het verzet gaat”, duidt een aanwezige.
Fractieleider Peter Van Rompuy (cd&v) was wel op de hoogte van het offensief, maar een pak volk, inclusief dus ministers, constateerde vanaf maandagavond, na Mahdi’s communicatie, dat ze plots in een scenario leken te zitten waarbij cd&v de Vlaams regering zou verlaten. En daarbij speelde ook het persoonlijk lot van sommigen, absolute kopstukken zoals Crevits, maar ook hele kabinetten, uiteraard een rol. Mahdi’s momentum was verdampt.
Dat uiteindelijk een deal aanvaard werd, waarbij cd&v eigenlijk niets extra kreeg, na heel de heisa, maakt de netto afrekening voor Mahdi des te pijnlijker: uiteindelijk komt er wel nog wat extra budget voor de sociale toelagen van het budget van Crevits, maar dat komt integraal uit een besparing die Brouns moet doen. “Wie keurt nu een volkomen ongewijzigde tekst goed die je al keihard hebt afgewezen?“, zo is de commentaar na afloop in het blauw-gele kamp.