Bill Gates waarschuwt voor nieuwe vorm van terrorisme… en niemand die is voorbereid

De wereld wordt bedreigd door een nieuw soort terrorisme dat bovendien de potentie heeft om bijzonder veel schade aan te richten.

Dat heeft miljardair Bill Gates, één van de oprichters van het technologiebedrijf Microsoft, tijdens het World Economic Forum in Davos gezegd. De miljardair, op dit ogenblik vooral actief met de Bill and Melinda Gates Foundation, wijst daarbij op de grote dreiging van mogelijke bioterroristen die zouden kunnen proberen om gevaarlijke besmettelijke ziektes onder de bevolking te verspreiden. Er moet volgens Gates nu al onderzocht worden op welke manier op die nieuwe vorm van terrorisme een antwoord zou kunnen worden gevonden. De Bill and Melinda Gates Foundation is onderdeel van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, die werd opgericht voor de ontwikkeling van vaccins die de uitbraak van toekomstige ziektes zouden kunnen stoppen.

Grensoverschrijdend

De epidemie-coalitie kan beschikken over een kapitaal van 700 miljoen euro, maar dat is volgens Gates wellicht niet voldoende om potentieel terrorisme met bacteriën of virussen af te wentelen. “Het risico op deze vorm van terrorisme is moeilijk in te schatten, maar een aanval zou de potentie kunnen hebben om gigantische schade aan te richten. Epidemies – zowel van natuurlijke als terroristische origine – kunnen volgens Bill Gates meer dan tien miljoen dodelijke slachtoffers maken. Bill Gates getuigde eerder al dat het cruciaal zal zijn een manier te vinden om te beletten dat een kleine groep terroristen met nucleaire of biologische middelen erin zouden kunnen lukken miljoenen mensen te doden. “De regeringen moeten samenwerken om een strategie tegen bioterrorisme uit te wikkelen,” benadrukt te miljardair. “Epidemies respecteren immers geen grenzen. Bioterrorisme is een wereldwijde dreiging. Zowel vanuit humanitair oogpunt als vanuit het nationale belang is het duidelijk dat investeringen in de strijd tegen dat gevaar noodzakelijk zijn.” Sommige wetenschappers zien in bioterrorisme één van de mogelijke oorzaken voor het einde van de wereld. (mah)

Meer