500 euro: Biljetten worden niet meer gedrukt, blijven wel geldig

De Europese Centrale Bank gaat niet langer biljetten van 500 euro drukken. Toch moeten de 594 miljoen biljetten die vandaag in omloop zijn niet worden ingeruild. Eigenaars van zulke coupures kunnen ze behouden zo lang ze willen, want ze blijven onbeperkt geldig.

De maatregel is gelijkaardig aan wat in 2002 bij de introductie van de euro werd beslist voor de Deutsche mark.  Duitsers kunnen hun marken zonder tijdsbegrenzing blijven inruilen, net als de Belgen hun oude franken steeds bij de NBB kunnen inruilen tegen euro’s.  Fransen daarentegen konden hun francs slechts 10 jaar lang te gelde maken.

Compromis

De coupures van 500 euro behouden dus hun waarde, zelfs indien er geen nieuwe biljetten meer in circulatie zullen worden gebracht. Eens een biljet in de koffers van de nationale bank belandt, wordt het wel uit omloop gehaald.

De maatregel is een compromis. Op deze manier wil de ECB aan de ene kant tegemoet komen aan de eisen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en aan de andere kant wil de bank de Duitsers niet voor het hoofd stoten.

Het biljet van 500 euro is een van de grootste denominaties in de grote economieën en wordt vaak geassocieerd met misdaad, zwartwerk en terrorismenetwerken.

Volgens Rob Wainwright, die de Europese poot van Europol leidt, is het 500 euro-biljet het voorkeursinstrument van criminele en terroristische netwerken. Beleidsmakers klagen ondertussen over het feit dat het gros van deze biljetten zich in Rusland en niet in de eurozone bevindt.

Duitsland

Tegelijkertijd bleven de Duitsers sterk gekant tegen het afschaffen van biljetten met grote waarde.

In februari nog waarschuwde Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, voor de vermenging van de doelstellingen van de huidige monetaire politiek met het afschaffen van cash geld, zoals een reeks economen voorstelt. Het uit circulatie halen van het biljet van 500 euro zou het nog makkelijker maken om negatieve rentes door te voeren. De Bundesbankvoorzitter stelt zich ook de vraag of terroristen gestopt zullen worden door het afschaffen van bankbiljetten met hoge waarde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20