Bij welke bank krijg ik de meeste rente?

In ons land zijn een heleboel banken actief die elk hun eigen scala aan producten en diensten aan bieden. Wanneer je dan ook het meeste uit je geld wilt halen, is het zaak om een bank te vinden die je spaargeld met een aantrekkelijke rente beloond. Je kunt dus op zoek gaan naar een bank met een hoge spaarrente. Je dient dan echter wel rekening te houden met het feit dat deze rente na verloop van tijd kan wijzigen waardoor je juist bij een concurrerende bank beter af zou zijn.

Wat is rente?

Om de rente van verschillende banken met elkaar te kunnen vergelijken dien je te beschikken over de het jaarlijks percentage van het gespaarde bedrag. Door banken wordt ook vaak de term rentevoet gebruikt. Dit is het rentepercentage gedeeld door 100. Met de term rente kan dus zowel het rentebedrag als een rentepercentage voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, worden bedoeld.

Rente kan worden onderscheiden in nominale- en effectieve rente.

  • Nominale rente voor een bepaalde periode is de rente die in een bepaald tijdsbestek wordt uitgekeerd bij sparen, gedeeld door deze periode en uitgedrukt in een gelijke tijdseenheid. Dikwijls wordt als tijdseenheid een jaar gekozen. Je spreekt dan dus van een nominale rente per jaar, oftewel van een nominale jaarrente. Wanneer de rente per periode wordt uitgedrukt dan dient deze te worden gedeeld door de betreffende periode.
  • De effectieve rente is de interne-opbrengstvoet bij sparen die niet gelijk hoeft te zijn aan de nominale rente omdat bij bepaalde spaarrekeningen de rente op een ander moment wordt uitbetaald dan na een jaar of doordat er kosten worden berekend.

Met behulp van de effectieve rente kun je vrij eenvoudig verschillende (spaar)rekeningen vergelijken. Je dient hierbij echter wel rekening te houden met het feit dat de effectieve rente zelf berekenen vaak lastig is. Door banken wordt om die reden vaak de effectieve rente vermeld die over een spaarrekening wordt gegeven of die je voor een lening dient te betalen.

Getrouwheidspremie en rente

Wanneer je het meeste uit je spaargeld wilt halen dan is het niet alleen zinvol om naar de rente te kijken die wordt betaald over de gespaarde som, maar ook naar een eventuele getrouwheidspremie die de bank geeft. Een getrouwheidspremie is een vergoeding die banken betalen voor een bepaalde termijn dat je je geld op een spaarrekening laat staan. Niet elke bank, en elke spaarrekening, hanteert echter een dergelijke premie.

Doordat zowel de rente als de getrouwheidspremie na verloop van tijd kan wijzigen, is het aan te bevelen een goede afweging te maken van alle voor- en nadelen. Soms kun je immers meer halen uit je spaargeld door een hogere getrouwheidspremie dan door een bepaald rentepercentage.

Bij welke bank krijg je de meeste rente?

Het is dus niet altijd snel en eenvoudig te bepalen bij welke bank je de meeste rente ontvangt, en of deze rentevergoeding opweegt tegen een eventuele getrouwheidspremie van een andere rekening. Bovendien zal de rente die op spaargeld wordt gegeven vaak van een heleboel financiële aspecten afhankelijk zijn. Gelukkig zijn er op het internet verschillende websites die actuele rentes vergelijken en soms zelfs de meest gunstige spaarrekeningen voor je op een rijtje zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20