‘Big Brother’-camera herkent misdadiger aan kleinste detail

In Groot-Brittannië wordt door de politie een nieuw concept van camera-bewaking uitgetest, waarbij gebruik gemaakt wordt van software die in staat is om aan de kleinste details een persoon te identificeren.

Daardoor moet het volgens de ontwikkelaars ook mogelijk worden om daders van misdrijven op vage en gestoorde beelden te herkennen. Het systeem, dat werkt op basis van kunstmatige intelligentie die de camera’s laat leren van eerdere ervaringen, wordt door de politie van Leicestershire getest. Verwacht wordt dat de daders van misdrijven door de implementering van de technologie veel minder kans zullen hebben om te ontsnappen omdat ze door bewakingscamera’s niet konden worden herkend. “Camerabeelden van misdrijven laten vaak niet toe om de daders te identificeren,” verduidelijkt Hassan Ugail, computer-wetenschapper aan de Bradford University en ontwerper van het nieuwe systeem. “De daders hebben geleerd om nooit rechtstreeks naar de camera te kijken. Daardoor zijn slechts beperkte details, zoals een gedeelte van het voorhoofd, zichtbaar.”

Recidivisten

“Maar het nieuwe computer-algoritme is in staat om elk gezicht uit zijn database op basis van het kleinste detail – zoals de vorm van een oor – te herkennen. Iedereen die wegens een misdrijf al eens met het gerecht in contact is gekomen, loopt bij recidivisme dan ook een grote kans herkend te worden.” Het systeem kan volgens professor Ugail dan ook een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de criminaliteit. Hij wijst erop dat in Groot-Brittannië jaarlijks 500.000 misdrijven aan recidivisten kan worden gelinkt. “De helft van die feiten wordt gepleegd door personen die zich aan meer dan vijfentwintig misdrijven schuldig maken,” benadrukt Ugail. “Wanneer zij door camera’s kunnen worden geïdentificeerd, kan aan de criminele wereld een grote slag worden toegebracht.” Het camera-systeem werd ontwikkeld door het bedrijf Acumé Forensic en kan ook als een applicatie op een mobiele telefoon worden geïnstalleerd. (mah) © Sunday Timees

Meer