Biedt Wikipedia een garantie voor succes op de beurs?

[PICTURE|sitelpic]De online encyclopedie Wikipedia kan een belangrijke bron zijn om bewegingen op de effectenbeurs te voorspellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Warwick Business School. De onderzoekers stelden daarbij vast dat het bezoek aan financiële pagina’s in de online encyclopedie over een periode van vijf jaar kon worden gelinkt aan evoluties op de Dow Jones Industrial Average. De onderzoekers habben eerder al aangegeven dat ook de statistieken van zoekmachines beursschommelingen kunnen aankondigen. 

“De resultaten tonen aan dat online gegevens een belangrijk inzicht kunnen bieden in de vroege stadia van het beslissingsproces,” merkt onderzoeksleider Suzy Moat op. “Online gegevens kunnen een beeld weergeven van de manier waarop het individu informatie verzamelt vooraleer een actie in de reële wereld te ondernemen.” De onderzoekers stelden vast dat een beursstrategie op basis van de evoluties in de bezoekerscijfers van financiële informatie over de betrokken bedrijven winsten tot 141 procent konden opleveren.

“Een strategie op basis van Wikipedia-pagina’s rond algemene financiële onderwerpen, zoals macroeconomie of rijkdom, zou zelfs winsten tot 297 procent hebben kunnen opleveren,” voert Suzy Moat aan. “Met een klassieke conservatieve beursstrategie zou tijdens diezelfde periode daarentegen slechts een winst van 3 procent zijn geboekt.” Daarentegen bleek er geen verband te kunnen worden opgetekend tussen de frequentie van de aanpassing van de artikels en de beursevoluties. (MH)

 

Meer