Het Witte Huis probeert het Congres ervan te overtuigen een belasting van 30 procent op het minen van cryptomunten in te voeren. Het doel is om die energie-intensieve sector een bijdrage te laten betalen voor de impact die het heeft op het klimaat.
In het nieuws: Biden wil de cryptomunten aanpakken.
- Het Witte Huis wil al enige tijd een belasting van 30 procent invoeren op het minen van cryptomunten.
- De belasting zou over drie jaar geleidelijk worden ingevoerd, te beginnen met 10 procent volgend jaar, dan 20 procent het jaar daarop en uiteindelijk 30 procent in 2026.
- “Het hoge energieverbruik van cryptominers heeft negatieve gevolgen voor het milieu, de levenskwaliteit en de elektriciteitsnetten waar deze bedrijven gevestigd zijn”, meldde de Raad van Economische Adviseurs (CEA) van de president dinsdag op de website van het Witte Huis.
- De voorgestelde belasting zou ongeveer 3,5 miljard dollar opleveren over een periode van 10 jaar.
De details: Crypto’s minen, is inderdaad energie-intensief.
- Op wereldschaal komt het energieverbruik van die activiteit overeen met dat van een land als Australië.
- Een derde van alle crypto’s wereldwijd worden gedolven in de VS, goed voor 0,9 tot 1,7 procent van het totale elektriciteitsverbruik van het land, volgens cijfers die Yahoo Finance in handen kreeg.
- “Proof-of-work”, wat gebruikt wordt door bitcoin, is de meest energieverslindende manier om crypto’s te minen. Bij die techniek is er enorm veel rekenkracht van computers nodig om complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen. Dat proces vereist enorme hoeveelheden elektriciteit.
- Volgens de New York Times zijn er 34 grootschalige “bitcoinmijnen” in de VS. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 3 miljoen Amerikaanse huizen.
Kritiek: “Een achterdeur om crypto’s aan te vallen.”
- “Het is een duidelijke indicatie dat ze niet van de cryptosector houden. Ze zoeken naar manieren om die te dwarsbomen”, zei Tom Mapes, directeur energiebeleid bij de Kamer van Digitale Handel, aan Yahoo Finance. “Dit is gewoon een manier om achter een sector aan te gaan die ze niet steunen.”
- Sommige economen plaatsen vraagtekens bij de aard van de belasting. Waarom het elektriciteitsverbruik belasten in plaats van de uitstoot van broeikasgassen? De sector zou zich beter kunnen aanpassen door bijvoorbeeld hernieuwbare energievoorziening te ontwikkelen. De chemische en de staalindustrie worden bijvoorbeeld niet belast op hun elektriciteitsverbruik.
- Het Witte Huis stelt daar tegenover dat deze industrieën essentiële banen en producten leveren. “De economische voordelen van crypto’s zijn nog niet duidelijk”, aldus de econoom van het Witte Huis.
- Het is duidelijk dat de onzekerheid rond cryptomunten het Witte Huis erg schichtig maakt: “Er zijn risico’s voor het financiële systeem,” vervolgt de econoom. Het klopt dat bitcoin, om er maar één te noemen, zijn volatiliteitsproblemen niet heeft opgelost, met een prijs die de afgelopen maanden tussen de 15.000 en 30.000 dollar schommelde.
(ns)