Biden veroordeelt Netanyahu met woorden, maar volgt dat niet op door daden

Biden veroordeelt Netanyahu met woorden, maar volgt dat niet op door daden
GPO/ Handout/Anadolu via Getty Images

De Amerikaanse president Joe Biden roept op tot Israëlische voorzichtigheid, maar die boodschap valt in dovemansoren bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Tegelijk is het lastig voor Biden om definitief de banden te doorbreken.

Waarom is dit belangrijk?

De VS zijn en blijven een van de trouwste bondgenoten van Israël, maar Netanyahu's oorlogsretoriek verdeelt het land. Biden zit duidelijk met de situatie verveeld en lijkt geen kant te willen kiezen.

In het nieuws: Netanyahu gaat door met het bestoken van doelwitten.

  • Volgens Netanyahu zal “alleen aanhoudende militaire druk tot totale overwinning leiden en tot de vrijlating van al onze gijzelaars”, zo liet hij optekenen tegenover The Guardian. Dit was een reactie op de bomaanvallen op de stad Rafah, waarbij 67 doden vielen.
  • Netanyahu wil van geen wijken weten. Hij is een hardliner en gebruikt, onder druk van zijn eigen regering, steeds meer een absolute retoriek. Een staakt-het-vuren of onderhandelingen met Hamas liggen niet meer op tafel.
  • De groeiende bezorgdheid, ook bij Biden, is dat het Israëlisch leger te veel buitensporig geweld gebruikt. Biden noemde de actie “over the top“. Volgens insiders zou de Amerikaanse regering dan ook willen dat Israël zijn plannen duidelijker en uitgebreider meedeelt.
  • Tegelijk zou Biden geloven dat het contraproductief zou werken om Netanyahu publiekelijk keihard aan te vallen. Bidens uitspraken blijven dus binnenskamers, maar lekken wel uit.
  • Matt Duss van de activistische denktank Center for International Policy meent dat de uitspraken van Biden hoe dan ook hypocriet zijn. “Ik kan dat niet serieus nemen. Het spijt me. Je levert nog steeds de wapens. Je maakt deze slachting nog steeds mogelijk. Dat is wat telt”, vertelt hij tegen de nieuwswebsite Mother Jones.

Fundamentele keuze

Genoteerd: De daden van de VS ondersteunen de woorden van Biden niet.

  • Achter gesloten deuren, tijdens een liefdadigheidsactie, noemde Biden Netanyahu een “klootzak”, en gaf hij aan dat het onmogelijk is om met de man te praten over een staakt-het-vuren. Dat vertelden ingewijden aan NBC News.
  • De VS blijven echter wel nog wapens sturen naar Israël. Daarbij heeft de regering-Biden vorige week een memorandum uitgegeven waarin wordt geëist dat buitenlandse regeringen die van de VS wapentransfers ontvangen, een schriftelijke bevestiging geven dat het humanitair recht wordt nageleefd.
  • Duss vindt de openlijke erkenning een stap vooruit, maar spreekt zich uit tegen de “extra laag papier” die volgens hem niet nodig is om daadwerkelijk een ander beleid aan te slaan.
  • Ben Rhodes, onderadviseur voor Nationale Veiligheid onder president Obama, is scherp: “Zolang je Netanyahu’s militaire operatie in Gaza onvoorwaardelijk steunt, maakt het absoluut geen verschil in welke toon je aanslaat.” “Fundamenteel moet je de keuze maken om Netanyahu geen vrijgeleide geven”, zegt hij bij The Washington Post.
  • Ook linkse Democratische politici, zoals senator Bernie Sanders, voeren de druk op Biden op om niet zomaar wapens uit te voeren naar Israël.

Conclusie: Bidens woorden leveren hem ongetwijfeld meer linkse stemmen op, maar de daden kunnen niet zomaar volgen: de VS hopen toch om hun verstandhouding met Israël niet helemaal te verliezen. Ook politiek (zeker met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden) is het niet evident om wetten te stemmen die hard tegen Israël ingaan.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.