BIC-codes: alles wat je hierover moet weten

Financiële instellingen in België hebben een of meerdere identificatiecodes. Die zijn toegewezen door het Secretariaat van de overeenkomsten. Deze BIC-codes gebruiken ze onder meer voor de eerste drie cijfers van alle Belgische rekeningnummers.

Wat is een SWIFT-code of BIC-code?

Een BIC (Bank Identifier Code) is een unieke code van 8 of 11 tekens die één welbepaalde bank identificeert. Dit is nodig voor het snel en accuraat verzenden van geautomatiseerde betalingen naar andere banken. De code verwijst naar de naam van de bank, het land waarin hij gevestigd is en soms de tak waaronder hij valt.

Leningen vergelijken bij verschillende banken kan je hier:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).Daar kunt u gratis uw lening simulerenaan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Men noemt BIC-codes ook SWIFT-codes, maar ze zijn hetzelfde en de voorwaarden zijn onderling inwisselbaar. SWIFT staat voor de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Dit instituut regelt de registratie van deze codes wereldwijd. Wanneer een BIC wordt toegewezen aan een niet-financiële instelling, noemt men het ook een Business Entity Identifier of BEI.

Zo ziet een BIC-code eruit

  • De eerste 4 tekens verwijzen naar de bank.
  • De volgende 2 tekens verwijzen naar het land waar de bank zich bevindt.
  • De volgende 2 tekens – dat kunnen letters of cijfers zijn – geven de locatie van de financiële instelling aan.
  • De laatste 3 tekens geven het hoofdkantoor van de bank aan. Dit gedeelte is niet verplicht en kan uit letters en cijfers bestaan.

Je kan de BIC-codes van de Belgische banken bekijken op deze website.

Verschillende leningen vergelijken bij Belgische banken?

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).Daar kunt u gratis uw lening simulerenaan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20