Bezorgrobot zal het voetpad domineren

Bezorgrobots die bestellingen afleveren zijn vandaag nog uitzonderingen in het straatbeeld. Maar steeds meer grote transportbedrijven kondigen plannen aan die in die richting gaan. Onder hen FedEx, Amazon, Starship Technologies en nog anderen.

Uit een studie van KPMG blijkt dat deze kleine bezorgrobots binnen 20 jaar talrijker zullen zijn dan het aantal taxi’s in onze straten. Dat zou de opstoppingen in het verkeer aanzienlijk kunnen reduceren. Maar op hun beurt zouden ze problemen kunnen veroorzaken op voetpaden.

Kost van bezorgrobot is een fractie van die van een bestelwagen

De groei van e-commerce en de snelle levering van goederen, ongeacht hun omvang, heeft de verkeerssituatie in grote steden nog pijnlijker gemaakt. Bestelwagens, vrachtwagens en andere voertuigen vervangen door kleine bestelrobots zou ook een pak goedkoper zijn dan traditionele voertuigen met chauffeur. De kost van zo’n bezorgrobot wordt door KPMG op luttele eurocenten per km berekend.

Een andere studie, uitgevoerd door het adviesbureau McKinsey, vond dat 20% tot 25% mensen voor een levering van hun aangekochte goederen op de dag van bestelling zou kiezen. Vandaag doet maar 1% dat. KPMG schat het aantal bezorgrobots dat daarvoor nodig zou zijn enkel in de VS al op 300.000 tot 1 miljoen. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als het aantal taxi’s en bussen die vandaag op de Amerikaanse wegen rijden.

Test met ‘FedEx SameDay Bot’ start deze zomer

FedEx start in de zomer al met deze autonome bezorgrobots in 3 Amerikaanse steden, waaronder Memphis. Verschillende retailers hebben al toegezegd van de robots gebruik te zullen maken. Onder hen: Pizza Hut en de supermarktketens Target, Walgreens en Walmart.

De ‘FedEx SameDay Bot’ wordt gevoed door een batterij en werd door FedEx ontworpen in samenwerking met DEKA Development & Research Corp., het bedrijf achter de Segway. De ‘FedEx SameDay Bot’ kan ook trappen beklimmen en is geschikt om slechte wegen te berijden. Hij is uitgerust met verschillende sensoren en camera’s, om op elk tijdstip een overzicht van 360 graden over de omgeving te behouden.

Weinig enthousiasme bij stadsplanners

Verkeersspecialisten zijn niet enthousiast. Ze wijzen op de vele fietsen, bromfietsen en nu ook steeds meer elektrische steps op onze wegen. Tenzij deze bezorgrobots zich zeer behendig tonen, dreigen ze nog meer verkeersoverlast te veroorzaken.

Toch lijkt de doorbraak van deze robots onvermijdelijk: een snel, goedkoop, makkelijk en hopelijk betrouwbaar vervoermiddel voor alledaagse bestellingen. Efficiënter en milieuvriendelijker dan een vrachtwagen de baan op te sturen om 10 km verder een paar schoenen af te leveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20