Nadat de gasprijzen op de internationale markt enkele dagen op rij lichtjes waren gedaald, zitten ze opnieuw in de lift. Bezorgdheden over de Europese energiebevoorrading in de winter duwt de internationale gasprijs naar omhoog.
De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, was de afgelopen dagen gezakt tot iets minder dan 192 euro per megawattuur. Maar de prijs heeft woensdagvoormiddag opnieuw de kaap van 200 euro gerond. Dat is slechts enkele euro’s minder dan het recordniveau dat eind juli werd bereikt. Onzekerheid over de Europese energiebevoorrading in de winter baart de groothandelaars zorgen, waardoor ze opnieuw bereid zijn meer te betalen voor gas.
Beperkte leveringen gas
In de eerste plaats zijn er de bezorgdheden over de Russische gasleveringen. Rusland gebruikt momenteel ongeveer 20 procent van de volledige capaciteit van de gaspijpleiding Nord Stream 1. Bovendien heeft het Oost-Europese land sinds de start van de oorlog in Oekraïne de gasleveringen aan verschillende lidstaten van de Europese Unie volledig of gedeeltelijk gestaakt. Begin deze maand kondigde het Russische staatsbedrijf Gazprom nog aan dat het de gaskraan richting Letland dichtdraait.
De Europese regeringen vestigen nu al hun aandacht op de energiebevoorrading. Ze willen immers vermijden dat gezinnen zich tijdens een strenge winter niet kunnen verwarmen. Sommige Duitse steden, waaronder Berlijn en Hannover, bezuinigen bijvoorbeeld op verlichting en/of warm water in een poging een ramp af te wenden.
Enkele bronnen binnen de Britse regering waarschuwen dan weer dat het land deze winter te kampen kan krijgen met een tekort aan elektriciteitscapaciteit wanneer het koude weer samenvalt met gastekorten. De Europese Commissie vraagt overigens aan alle lidstaten om het verbruik van gas tegen eind maart volgend jaar met 15 procent te verminderen.
Impact klimaatcrisis
Intussen dreigt een klimaatcrisis de Europese energieproblemen te verergeren, waardoor de energiekosten nog verder kunnen stijgen. De Rijn zal door een laag waterpeil als gevolg van de hittegolf op 12 augustus vrijwel onbevaarbaar zijn, en dat net op een belangrijk verkeersknooppunt in Duitsland. De waterweg is een belangrijke verkeersader in Europa voor het vervoer van brandstoffen, steenkool en andere industriële grondstoffen.
De aanhoudende paniek op de internationale markten blijft de consumenten overigens in hun portefeuille treffen. De prijs van gas en elektriciteit is in ons land met 2.500 euro toegenomen in vergelijking met vorige maand. Ronnie Belmans, emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en adviseur bij EnergyVille, zei begin deze maand in een reactie tegenover de nieuwssites van Mediahuis dat hij niet verwacht dat de prijzen snel zullen dalen. “Als we nu een harde winter tegemoet gaan, dan vrees ik dat mensen hun huis niet meer kunnen verwarmen”, aldus de energiespecialist.
(as)