Beurzen weten het ook even niet meer

Is de coronacrisis op haar retour of niet? En gaan renteverhogingen de groei economische fnuiken of net in goede banen leiden? Zowel in de VS als bij ons lijken beleggers het antwoord ook niet meteen te weten.

De Brusselse beurs gaf vrijdag haar winst van de vorige dagen grotendeels weer prijs. Het illustreert de afwezigheid van een duurzame trend op de markten.

De Bel20-index zakte vrijdag 1,25 procent tot 3.872,81 punten. Dat had onder meer te maken met een nieuwe val voor Umicore. De metalengroep verloor bijkomend 4,52 procent om af te sluiten op 41,15 euro. Sinds Volkswagen zijn plannen voor zes eigen batterijfabrieken en een halvering van de kosten van een batterij aankondigde, zit de titel in het defensief.

De financiële aandelen die het een dag eerder nog goed deden, gingen vrijdag weer naar beneden. KBC viel 2,71 procent terug tot 63,20 euro en ING 2,64 procent tot 10,33 euro. Donderdag was op de beursvloer nog te horen dat een stijgende rente goed nieuws is voor de banken, omdat ze dan meer ruimte krijgen om winsten te puren uit het spel met renteverschillen. Maar het optimisme rond de banken was maar van korte duur.

Wall Street

Ook in de VS boerden de bankaandelen achteruit, maar om een heel specifieke reden. De Fed besloot om de versoepeling van de kapitaalvereisten voor de banken, een maatregel gelinkt aan de pandemie, weer stop te zetten. Bank of America verloor ruim 1 procent, net als Goldman Sachs.

Techaandelen, die donderdag nog rake klappen kregen, zaten vrijdag dan weer terug in de lift. De Dow Jones-index verloor vrijdag 0,7 procent, terwijl de technologie-index Nasdaq 0,8 procent hoger sprong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20