Beurswaakhond stuurt dossier rond topman Keyware door naar gerecht: bedrijf zet Vandervelde meteen aan de deur

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten FSMA maakt een dossier over aan de gerechtelijke autoriteiten omtrent transacties tussen het beursgenoteerde betaalterminalbedrijf Keyware en ondernemingen verbonden met zijn CEO Stéphane Vandervelde. Het bedrijf maakt meteen een einde aan de samenwerking met de costichter.

Fintechbedrijf Keyware Technologies beëindigt per direct de samenwerking met CEO en costichter Stéphane Vandervelde. Dat maakte het bedrijf, dat vooral bekend is voor zijn betaalterminals, bekend in een reactie op een persbericht van de beurstoezichthouder FSMA. Guido Van Der Schueren, de huidige voorzitter van de raad van bestuur, werd aangesteld als CEO ad interim. ‘Stéphane Vandervelde heeft zich ertoe verbonden om de transitie in goede banen te leiden en zal, in afwachting van de komst van een nieuwe CEO, de CEO ad interim ondersteunen’, zegt Keyware.

De FSMA zegt kennis genomen te hebben van de conclusies van een forensische audit van de transacties tussen Keyware Technologies en ondernemingen verbonden met haar CEO, Big Friend NV, vertegenwoordigd door Stéphane Vandervelde. Die doorlichting werd door voorzitter Van Der Schueren en zijn raad van bestuur gevraagd.

Pompte CEO 1,9 miljoen euro weg uit bedrijf?

Waar gaat het om? Uit de controle van de jaarrekening over 2020 plaatste de commissaris vraagtekens bij sommige transacties die hij tegenkwam. De raad van bestuur van Keyware vroeg consultancybedrijf EY daarop een bijkomende forensische audit te verrichten en maakte recent bekend dat het op 25 maart 2021 een overeenkomst sloot met Vandervelde en zijn vennootschappen Big Friend en European Investment Hub.

De deal omvat de onmiddellijke terugbetaling van 1,28 miljoen euro door CEO Vandervelde aan Keyware en de belofte van een bijkomende terugbetaling voor 654.090 euro. Of nog: Keyware bevestigde impliciet dat de baas van het bedrijf zich onrechtmatig 1,9 miljoen euro toegeëigend had.

Wat uit de forensische audit door EY immers bleek:

  • Keyware leende geld uit aan Big Friend. Om dat weer terug te draaien, bekwam de raad van bestuur dat Vandervelde het geld zou terugstorten, verhoogd met een marktconforme rentevergoeding.
  • Vandervelde kon bepaalde variabele vergoedingen, kostenvergoedingen en zitpenningen niet met de nodige stavingstukken verantwoorden. Ook deze vergoedingen worden teruggedraaid.
  • Keyware verkocht verschillende bedrijfswagens aan Puttemans Automobiles NV, een bedrijf waar Vandervelde banden mee heeft, onder de marktprijs. Vandervelde gaat op aandringen van de raad van bestuur akkoord met een bijkomende betaling.

Ondanks de interne deal bij Keyware, is daarmee de kous niet af. De FSMA vindt de transacties verdacht genoeg om het dossier over te maken aan het gerecht. ‘Mede rekening houdend met haar eigen bevindingen volgend op de toezichtacties die zij in 2020 opstartte met betrekking tot de financiële verslaggeving van Keyware, heeft de FSMA beslist met betrekking tot voornoemde transacties een dossier over te maken aan de gerechtelijke autoriteiten’, zegt het persbericht.

De positie van Vandervelde als CEO werd daarmee onhoudbaar, waarop Keyware zijn topman aan de deur zette.

Meer