Beursexplosie Chinese waterproducent maakt hoofdaandeelhouder drie keer rijker

De aandelen van het Chinese Nongfu Spring noteren dinsdag 85 procent hoger na de beursgang van de mineraalwaterproducent. De grootste aandeelhouder ziet zijn rijkdom verdriedubbelen, waardoor hij er de titel van op één na rijkste Chinees bij krijgt.

Het aandeel opende op 39,80 Hongkongse dollar (4,35 euro) per aandeel, waarna de koers terugviel tot 35 Hongkongse dollar. Met een initiële intekenprijs van 21,5 Hongkongse dollar haalt het bedrijf, dat naast water ook koffie, thee en fruitsappen produceert, zo 1,1 miljard dollar op. Analist Dickie Wong noemde de beursgang bij de Amerikaanse zakenzender CNBC ‘één van de heetste ooit’ in de geschiedenis van de Hongkongse beurs.

De geslaagde beursgang is vooral goed nieuws voor Zhong Shanshan, de grootste aandeelhouder van Nongfu Spring. Zijn fortuin wordt nu op meer dan 52 miljard dollar geschat. Qua persoonlijke waarde springt hij nu over Pony Ma, de stichter van de Chinese internetgroep Tencent. Jack Ma van e-commercereus Alibaba blijft afgetekend de rijkste Chinees met een fortuin van zo’n 57,8 miljard dollar.

Bouwvakker

Vóór de beursgang bedroeg de persoonlijke waarde van Zhong Shanshan, een voormalige bouwvakker en journalist, 18,9 miljard dollar. De Chinese ondernemer richtte de flessenwaterproducent op in 1996. Sinds het begin van dit jaar is zijn rijkdom met meer dan 670 procent toegenomen.

Nongfu Spring is wat betreft flessenwater de marktleider in China met een geschat marktaandeel van 20 procent. Vorig jaar zag het bedrijf de omzet stijgen met 17,3 procent tot 3,51 miljard dollar. Tijdens de eerste helft van dit jaar viel de opbrengst op jaarbasis terug met 12,6 procent tot 1,27 miljard dollar. De waterproducent wijt die terugloop aan de coronacrisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20