Beurs van Nieuw-Zeeland al vijf dagen plat door cyberaanvallen

De website van de Nieuw-Zeelandse beurs is maandag voor de vijfde handelsdag op rij gecrasht ten gevolge van aanhoudende cyberaanvallen. Dat meldt beursuitbater New Zealand Exchange (NZX).

Het gaat om zogeheten ddos-aanvallen. Bij zo’n aanval gebruikt iemand een netwerk van geïnfecteerde computers om dataverzoeken naar een website te sturen. Die wordt daardoor overspoeld door data en is dan voor niemand meer bereikbaar.

Volgens de beursuitbater zijn de aanvallen bij ‘de grootste en meest gesofisticeerde’ ooit gezien in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf werkt met zijn netwerkprovider en de regering aan een oplossing.

Buitenlandse aanval

Er is voor zover bekend geen handelsinformatie geschonden. Het gaat alleen om een georganiseerde overbelasting van de website. De verstoringen komen op een zeer slecht moment, in een periode dat grote bedrijven als de nationale luchtvaartmaatschappij Air New Zealand voor het eerst sinds de coronapandemie hun cijfers presenteren.

NZX verklaarde vorige week dat de ddos-aanvallen van buiten de landsgrenzen komen, maar dat onduidelijk is waar deze vandaan komt. Wat kenners vooral verbaast, is de verfijning en de vastberadenheid van de aanvallers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20