Beurs-app Bux komt met gratis beleggen naar België

Het Nederlandse handelsplatform Bux brengt alles in gereedheid om op korte termijn in België te lanceren, na de expansie naar Frankrijk eerder deze week.

Bux is een ‘neobroker’ die beleggen toegankelijker wil maken voor jongeren via hippe apps met kleurrijke berichten die doen denken aan Instagram of Snapchat. Het gratis-verhaal verlaagt de drempel nog meer. Via zijn app Bux Zero kunnen beleggers aandelen kopen en verkopen zonder commissie. De aanpak doet denken aan Robinhood, de controversiële beleggersapp die de Amerikaanse beurs op stelten zet.

Bux biedt naast zijn vlaggenschip Zero ook een app voor cryptomunten (Bux Crypto) en een app voor geavanceerde hefboomproducten (Bux X) aan. Het Nederlandse fintechbedrijf, opgericht in 2014, is aan een ambitieuze Europese expansietocht bezig. Na lanceringen in Duitsland en Oostenrijk vorige maand, werd Bux Zero eerder deze week in Frankrijk gelanceerd.

De flashy ‘Stories’-communicatie op het Bux-platform

‘Wij geloven dat iedereen moet kunnen beginnen met beleggen en met Bux Zero hebben we de beurs toegankelijk gemaakt voor een compleet nieuwe generatie beleggers’, zo legde oprichter-CEO Nick Bortot (ex-Binck Bank) uit. Bux noemt zich met 300.000 klanten ‘de grootste mobiele broker van Europa.’

Bux zegt dat de basistransacties gratis zijn. Voor geavanceerdere diensten rekent het platform een commissie per transactie aan.

België

De beleggersapp wil ook snel in België lanceren. De website Getbux.be staat in het Nederlands en in het Frans in de steigers. ‘We hopen de Belgen in de nabije toekomst een meer laagdrempelige en meer toegankelijke beleggingsoplossing aan te bieden’, zegt een woordvoerster, zonder er een precieze timing op te plakken.

De vennootschap Bux bv staat sinds 26 mei bij de Belgische toezichthouder FSMA geregistreerd als ‘Europese beleggingsonderneming die het voornemen meegedeeld heeft om in België beleggingsdiensten in vrij verkeer te verrichten’. Stichter Bortot lonkt al langer naar België. Hij moest in 2016 de voorloper van de dienst Bux X echter afsluiten voor Belgische klanten, omdat de aangeboden geavanceerde producten niet strookten met de Belgische wet.

Volgens het bedrijf worden de beleggingsdiensten via Bux Zero gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zeg maar de Nederlandse FSMA. Zijn razend populaire Amerikaanse tegenhanger Robinhood kreeg meermaals kritiek omdat het de jongeren te weinig zou waarschuwen voor de gevaren voor de beurs. In een reactie op de tragische zelfmoord van een jonge klant wegens vermeende beleggingsverliezen lanceerde Robinhood recentelijk een website voor financiële opvoeding.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.