Bestuurders van bedrijfswagens kunnen ontsnappen aan GAS-boetes voor een snelheidsovertreding, meldt De Tijd. Dat komt omdat de gemeenten er niet altijd in slagen om te achterhalen wie op het moment van de overtreding achter het stuur zat.
Key takeaways
- Gemeenten slagen er niet altijd in om bestuurders bedrijfswagens te sanctioneren voor snelheidsovertredingen.
- Lokale politiediensten moeten achterhalen wie de bestuurder van een bedrijfswagen is, maar ze krijgen niet altijd die info.
- Annick De Ridder (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit, gaat op zoek naar een oplossing.
Context: Gemeenten mogen sinds 2021 snelheidsovertredingen op hun grondgebied bestraffen met een GAS-boete.
- Ze mogen dat enkel doen voor snelheidsovertredingen op wegen waar 30 of 50 kilometer per uur gereden mag worden en waar die limiet met maximaal 20 kilometer per uur overschreden wordt.
- Bijna de helft van de 285 gemeenten heft inmiddels zulke boetes.
Bedrijfswagens kunnen ontsnappen aan snelheidsboetes
In het nieuws: De Tijd laat nu weten dat bestuurders van bedrijfswagens aan zo’n GAS-boete kunnen ontsnappen. Hoe komt dat?
- Gemeenten kunnen enkel dergelijke boetes opleggen aan natuurlijke personen. Ze kunnen dus geen rechtspersonen, zoals ondernemingen, sanctioneren.
- Dat betekent dat de lokale overheid moet achterhalen welke medewerker met de bedrijfswagen rijdt. Die informatie moet worden opgevraagd bij de werkgever of de leasefirma.
- Grotere bedrijven werken vaak samen met leasingbedrijven, die de namen van overtreders doorgaans snel doorgeven. Maar evengoed gaat het om kmo’s of managementvennootschappen. Stuurt het bedrijf in kwestie de persoonsgegevens niet door, dan kan noch de politie noch de gemeente het verplichten. Het gevolg is dat de lokale agent of ambtenaar de GAS-boete naar niemand kan verzenden.
- Indien de lokale politiedienst niet de nodige info ontvangt, kan die alsnog een proces-verbaal opstellen en bezorgen aan het parket. Maar dat laatste gebeurt volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) niet. “We stellen vast dat GAS-pv’s voor de parketten geen prioriteit zijn”, zegt Nathalie Debast, voorzitter van de VVSG, aan de nieuwssite. Hoe vaak bestuurders van bedrijfswagens de dans al ontsprongen hebben, kan de vereniging niet zeggen.
Niet altijd sprake van kwade wil
Opgemerkt: Volgens verkeersspecialist Erik Caelen gaat het zeker niet altijd om kwade wil bij de bedrijven.
- “Een deel van hen geeft wel netjes de naam van de bestuurder door, maar doet het te laat”, klinkt het. De lokale politie heeft slechts 14 dagen om een pv aan de gemeente te bezorgen, die vervolgens de GAS-boete kan uitschrijven, terwijl de wegverkeerswet bedrijven 15 dagen geeft om de gegevens van een chauffeur te bezorgen.
- “Krijgt de politie die info dus op de 15de dag, wat volgens de regels is, dan kan het dossier niet meer tijdig afgehandeld worden en volgt dus ook geen boete”, verduidelijkt de expert.
- Er wordt hoe dan ook opgeroepen om dit achterdeurtje te sluiten. Annick De Ridder (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit, laat weten de overheid op de hoogte is van deze problematiek. “Woensdag gaat er een interfederale werkgroep door waarbij we zullen polsen welke oplossingen er mogelijk zijn vanuit het federaal niveau om het timingprobleem op te lossen”, klinkt het.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.