Beroemde altaarsteen van Stonehenge komt uit Schotland, niet uit Wales

Een zes ton wegende steen in het hart van Stonehenge blijkt afkomstig te zijn uit het verre noorden van Schotland, in plaats van uit het zuidwesten van Wales zoals eerder werd gedacht. De ontdekking suggereert dat de bouw van Stonehenge een samenwerking was tussen verschillende regio’s in Groot-Brittannië.

De Altaarsteen, een van de grootste stenen in Stonehenge, werd geanalyseerd door onderzoekers die ontdekten dat de chemische samenstelling en datering uniek waren voor gesteenten uit Schotland. De bevindingen van het team zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Onderzoek onthult Schotse herkomst

Het onderzoek werd geleid door Anthony Clarke, een doctoraatsstudent uit Wales die werkt aan de Curtin University in West-Australië. Clarke merkt op dat de ontdekking een groot verlies voor Wales zal zijn, maar hij wijst er ook op dat sommige van de overgebleven stenen bij Stonehenge uit Wales komen en andere uit Engeland.

Clarke gelooft dat de bouw van Stonehenge een Britse onderneming was waarbij mensen van over het hele eiland betrokken waren. Hij vermoedt dat het oude monument werd gebouwd met stenen uit verschillende regio’s in Groot-Brittannië.

Nieuw mysterie

De afstand tussen Stonehenge en het uiterste noorden van Schotland is ongeveer 700 km, waardoor het een van de langst geregistreerde reizen is voor een steen die in deze periode in een monument werd gebruikt.

Dr. Robert Ixer van het University College London, die betrokken was bij het onderzoek, beschrijft het resultaat als “schokkend”. Het volgende mysterie dat moet worden opgelost, is hoe de Altaarsteen van Schotland naar Stonehenge werd vervoerd en waarom het naar deze locatie werd gebracht.

Het nieuwe onderzoek zal worden bestudeerd door archeologen van English Heritage, dat Stonehenge beheert.

Belangrijkste punten

  • Een zes ton zware steen in het hart van Stonehenge blijkt afkomstig te zijn uit Schotland.
  • De ontdekking suggereert dat de bouw van Stonehenge een samenwerking was tussen verschillende regio’s in Groot-Brittannië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.