Berlijn: vrouwen krijgen ‘safe zone’ tijdens nieuwjaarsviering

Vrouwen die nieuwjaar vieren in Berlijn kunnen bij de geplande feestelijkheden rond de Brandenburger Tor op elk moment terecht in een ‘safe zone’. Die wordt speciaal voor hen door het Rode Kruis opgezet aan de Ebertstrasse.

Het gaat om een première. De stad wil op die manier vrouwen beschermen tegen aanrandingen en grensoverschrijdend seksueel gedrag. Al wie wordt lastiggevallen of zich bedreigd voelt kan in de ‘safe zone’ terecht.

De stad wil zo incidenten voorkomen zoals twee jaar geleden in Keulen. Toen deden honderden vrouwen aangifte na te zijn betast en aangerand.

De feiten vertoonden gelijkenis met incidenten die tijdens de Arabische Lente regelmatig op het Tahrirplein in Caïro werden gemeld en waarbij vrouwen worden omringd door tientallen mannen, waarna ze worden bestolen, betast en verkracht.

Ook in Keulen werd vaak met een beschuldigende vinger naar jonge buitenlanders gewezen. Volgens feministen waren de verkrachtingen “het trieste product van een mislukte, zelfs nooit echt gewenste integratie en van een valse tolerantie.” Uiteindelijk werden weinig verdachten aangehouden of bestraft.

Eerder dan vrouwen te beschermen zou men beter de daders viseren

Zondagavond worden honderdduizenden mensen in Berlijn verwacht. De politie neemt geen enkel risico. Zo zal in de buurt van de van de Brandenburger Tor geen alcohol mogen worden gedronken. Ook rugzakken en grote tassen zijn verboden.

Ook Keulen heeft lessen getrokken uit de gebeurtenissen van twee jaar geleden. Zowel bij de carnavalsvieringen als met nieuwjaarsnacht worden nu ‘security points’ opgezet, waar sociale assistenten en psychologen hun diensten aanbieden.

Toch blijven velen kritiek uiten op dit soort maatregelen, omdat die niet de plegers van seksueel geweld viseert en eens de vrouwen in de problemen komen men die ‘safe zone’ nog moet kunnen bereiken. Anderen noemen de maatregelen dan weer discriminatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20