Bereidt China zich voor op invasie van Taiwan? Beijing introduceert nieuwe wet rondom dienstplicht

Beijing heeft de afgelopen week een nieuwe versie van zijn dienstplichtwet goedgekeurd. De herziene Chinese wet zorgt ervoor dat gepensioneerde soldaten gemakkelijker verplicht kunnen worden terug te keren in militaire dienst. Ook moeten technische en wetenschappelijke studenten aangetrokken worden.

De essentie: De herziene Chinese wet zou gepensioneerde soldaten verplichten zich in geval van een oorlog opnieuw bij het leger aan te sluiten en terug te keren naar hun oude eenheden of eerdere taken, zodat Beijing over ervaren officieren en soldaten zou beschikken.

  • De wet zou het voor China’s Volksbevrijdingsleger (PLA) ook gemakkelijker maken om in noodgevallen extra personeel te werven, doordat de regering de voorwaarden en methoden van rekrutering in oorlogssituaties kan versoepelen.
  • De nieuwe dienstplichtverordeningen bevatten ook een bepaling om Chinese studenten op het gebied van wetenschap en techniek aan te werven voor nieuwe gebieden van militaire operaties, zoals ruimtevaart en de cyberspace.
    • Moderne oorlogsvoering wordt tegenwoordig namelijk niet enkel ter land, ter zee of in de lucht uitgevochten. Ook in de cyberspace wordt er flink geknokt.
  • Volgens het Chinese staatsmedium Xinhua News zijn de herzieningen van de dienstplichtwet bedoeld om “meer soldaten van hoog kaliber aan te werven, de dienstplichtprocedures te standaardiseren en te optimaliseren, en de efficiëntie van het systeem te verbeteren”.
    • Zo zouden verschillende Chinese steden en provincies zijn begonnen met het opzetten van nationale mobilisatiebureaus.
  • Afgelopen maart is Beijing begonnen met de uitvoering van de “Wet op het reservepersoneel van de Volksrepubliek China”, die volgens deskundigen deel uitmaakt van de inspanningen om de overgang van het land van vredestijd naar oorlogstijd te stroomlijnen.

Spanningen rond Taiwan

  • De afgelopen maanden heeft Washington gewaarschuwd dat Beijing zich mogelijk voorbereidt op een invasie van Taiwan in 2027.
    • China ziet het eiland als een afvallige provincie waarover het graag weer de controle wil.
  • Deskundigen zeggen echter dat een invasie van Taiwan bijzonder onwaarschijnlijk is, verwijzend naar een simulatie van de Amerikaanse denktank CSIS, Centre for Strategic and International Studies.
    • “De simulatie draaide rond een hypothetische aanval in 2025, het jaar waarin China de capaciteit zou hebben voor een dergelijke ingreep. Dat betekent nog niet meteen dat een aanval ook dat jaar aan de deur staat. De prijs is erg hoog voor alle kanten, en vooral voor de Chinezen”, aldus Jasper Roctus, China-expert aan de Universiteit Gent en het Egmont Instituut, aan Business AM begin dit jaar.
    • “Op korte termijn hoeven we zoiets nog niet te verwachten, ik denk zelfs in onze jaren 20 nog niet”.
  • Onderwijl lijkt Beijing zijn intimidatiecampagne tegen Taiwan te hebben opgevoerd, nadat vorige maand ruim 250 Chinese gevechtsvliegtuigen het luchtruim van de eilandstaat hadden geschonden.
    • De schending van het luchtruim viel vorige maand samen met de ontmoeting tussen de Taiwanese president Tsai Ing-wen en de voorzitter van het Huis Kevin McCarthy in Californië, ondanks de herhaalde protesten van Peking daartegen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.