Bent u moslim en vluchteling en hoopt u de Verenigde Staten binnen te raken? Wel… good luck!

Bent u moslim en vluchteling en hoopt u de Verenigde Staten binnen te raken? Wel… good luck!

De regering Trump maakte deze week bekend dat ze het aantal vluchtelingen dat ze in 2019 zal opnemen verder terugschroeft van 45.000 naar 30.000. Het gaat om het laagste aantal sinds het vluchtelingenprogramma in 1980 voor het eerste werd ingevoerd.

Achterstand van 700.000 dossiers

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo komen de aanvragen nu massaal binnen, wat de administratie een grote achterstand heeft opgeleverd. Zo zouden een kleine 700.000 dossiers op afhandeling wachten. Hij wil de focus van zijn administratie daarom eerst op de nog af te handelen dossiers richten.

Ook in 2018 zullen minder dan de helft van de normale quota tot het land worden toegelaten. Ter vergelijking: in het laatste jaar van president Obama werden nog 110.000 vluchtelingen opgenomen.


© Getty Images

Moslims zo goed als kansloos sinds aantreden Trump

Opvallend daarbij is dat de overgrote meerderheid van de vluchtelingen die tot de VS worden toegelaten christenen zijn. Hoewel de islam de dominante godsdienst is in landen als Syrië, Somalië en Afghanistan, waaruit volgens de VN ruim 39% van de 25 miljoen vluchtelingen in de wereld afkomstig zijn, wil de VS voornamelijk nieuwe kansen bieden aan vervolgde christenen uit landen als Irak, Iran en Myanmar, waar ze vaak op een brutale manier vervolgd werden. [De VN schatten trouwens dat vorig jaar dagelijks 44.000 mensen wereldwijd gewelddadig uit hun huizen werden verjaagd.]

Op onderstaande grafiek gebaseerd op gegevens van het Refugee Processing Center is te zien hoe het aantal moslims en christenen dat tot de VS werd toegelaten in de laatste jaren van het presidentschap van Barrack Obama ongeveer gelijk liep. Sinds het aantreden van Donald Trump is die verhouding volledig gewijzigd in het voordeel van christelijke vluchtelingen.

Vervolgde christenen hebben voorrang

Al snel na haar aantreden had de administratie Trump aangekondigd de vervolgde christenen wereldwijd te zullen beschermen. Vice -president Mike Pence – zelf een overtuigd christen – heeft er bij het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (U.S. Agency for International Development) al meermaals op aangedrongen om miljoenen dollars aan hulp toe te wijzen aan vervolgde christelijke gemeenschappen in Irak. Maar ook christenen hebben het niet makkelijk om de VS binnen te raken omdat president Trump de quota voor vluchtelingen drastisch heeft verlaagd. Sinds begin dit jaar werden zelfs 40% minder christenen toegelaten dan een jaar eerder. Een groep Iraanse christenen die in Oostenrijk geblokkeerd zitten hebben de regering Trump zelfs voor de rechter gedaagd als religieuze minderheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20