In België is het voorbije jaar bijna 1,03 miljoen liter wijn geproduceerd. Dat betekende een stijging met bijna 46 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.
Wallonië leverde vorig jaar 56 procent van de totale Belgische wijnproductie. Opgemerkt wordt dat de Belgisch wijnproductie het voorbije jaar een absoluut record heeft laten optekenen. De toegenomen productie is volgens experts onder meer te danken aan de uitstekende weersomstandigheden die het voorbije jaar konden worden gemeld, maar anderzijds wordt ook gewezen op een grotere interesse voor de wijnproductie.
Handelsboycot
“De Belgische wijnproductie kon vorig jaar op gunstige omstandigheden rekenen,” wordt er opgemerkt. “De lente werd immers beperkt door een beperkte neerslag, terwijl ook tijdens de maand juni een droge periode kon worden opgemerkt, waardoor de wijnstokken optimaal konden bloeien.” Wijnspecialist Ghislain Houben, hoogleraar economie aan de Universiteit Hasselt, benadrukt echter dat de weersomstandigheden niet de enige verklaring zijn voor de groei. Ook de totale oppervlakte van de wijngaarden is immers gestegen. België telde vorig jaar immers 221 hectare wijngaarden, tegenover 192 hectaren het jaar voordien. “Vele telers van appelen en peren hebben er door de Russische handelsboycot voor gekozen over te schakelen op de wijnproductie,” aldus professor Houben. “Bovendien beschouwen vele ondernemers een wijngaard als een interessante investering.” De Belgische productie bestaat voor 46 procent uit schuimwijn, maar die heeft volgens Ghislain Houben door zijn relatief hoge kostprijs weinig uitzicht op een grote internationale markt. In het algemeen kan de Belgische wijnproductie volgens de professor over tien jaar nochtans uitzicht hebben op een productie van minstens 4 miljoen liter.