Key takeaways
- De vacaturegraad daalde met 4 procent in vergelijking met het vorige kwartaal.
- Vlaanderen domineert met 66,01 procent van alle vacatures, gevolgd door Wallonië met 21,55 procent en Brussel met 12,44 procent.
- Grote en middelgrote ondernemingen hebben 4,50 keer meer vacatures dan kleine bedrijven.
Vacaturegraad en -spreiding
Statbel, het statistisch bureau van België, publiceerde onlangs gegevens over vacatures binnen Belgische bedrijven voor het derde kwartaal van 2024. De vacaturegraad, die staat voor het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal banen binnen een bedrijf, daalde met 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
Deze daling werd voornamelijk waargenomen in de sectoren “overige diensten” en “verschaffen van accommodatie en maaltijden”. Daarentegen steeg het vacaturepercentage in de sector “vastgoedactiviteiten” aanzienlijk. De bouwsector heeft nog steeds de hoogste leegstand.
Totaal aantal vacatures en regionale verdeling
Het totale aantal vacatures daalde met 4,0 procent tot 176.564 in het derde kwartaal van 2024, tegen 184.015 in het tweede kwartaal. Het leegstandspercentage daalde ook van 4,35 procent naar 4,21 procent. In de drie gewesten van België werd een daling van het aantal vacatures vastgesteld: Vlaanderen zag een daling van 6.101 vacatures, Brussel had 1.089 minder vacatures en Wallonië kende een daling van 261 vacatures ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024.
Vlaanderen blijft domineren met 66,01 procent van alle vacatures in België, gevolgd door Wallonië met 21,55 procent en Brussel met 12,44 procent. Vlaanderen heeft echter nog steeds een hoger vacaturepercentage (4,67 procent) in vergelijking met Brussel (3,55 procent) en Wallonië (3,55 procent).
Bedrijfstypes en jobtypes
Als er gekeken wordt naar de bedrijfstypes en functietypes, zijn er 4,5 keer meer vacatures in grote en middelgrote ondernemingen in vergelijking met kleine bedrijven. Desondanks bleef het vacaturepercentage hoger in kleine bedrijven (6,28 procent) dan in grote en middelgrote bedrijven (3,93 procent). Terwijl de meeste vacatures (87,49 procent) voor vaste functies waren, was het vacaturepercentage aanzienlijk hoger voor tijdelijke functies (18,16 procent) in vergelijking met vaste functies (3,80 procent).
Distributie per economische sector
Kijkend naar de verdeling per economische sector (NACE), werd meer dan driekwart (81,0 procent) van de vacatures aangetroffen in vijf belangrijke sectoren: non-profitactiviteiten, wetenschappelijk onderzoek en administratieve diensten, groot- en detailhandel, industrie en bouwnijverheid. Het vacaturecijfer daalde in “overige diensten” (-1,37 procentpunten) en “verschaffen van accommodatie en maaltijden” (-1,37 procentpunten), terwijl het vooral steeg in de sector “vastgoedactiviteiten” (+1,42 procentpunten). Met name de bouwsector heeft nog steeds het hoogste leegstandspercentage (7,46 procent), terwijl “overige diensten” het laagste heeft (2,58 procent).
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!