De Belgische uurlonen horen bij de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse interimkantoor Lensa. De Belgische werknemers komen met hun uurlonen op de tiende plaats te staan. Maar achter dat cijfer schuilt een complexe realiteit.
De Belgische werknemers horen bij de top tien grootste verdieners per uur. Het is een zeer optimistische conclusie uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Lensa. Het interimkantoor vergeleek voor zijn klanten de hoogste en laagste uurlonen, zowel binnen de VS als over de hele wereld.
Daaruit blijkt dat IJsland de eer heeft om zich tot nummer één te kronen, per gewerkt uur verdienen de IJslanders 47 dollar (42,80 euro). Op de tweede plaats volgt Luxemburg met een gemiddelde van 46,15 dollar (42,05 euro) per uur. Denemarken sluit de top drie af. De Denen werken het minst aantal uren per week van de lijst, maar houden daar behoorlijk veel aan over. Zo verdienen ze 43,41 dollar per uur (39,54 euro).
Naast Luxemburg mogen ook onze buurlanden Nederland (42,05 dollar per uur) en Duitsland (40,36 dollar per uur) een plaats in de top tien bekleden.
Belastingdruk verpest het feest
België sluit de lijst af op de tiende plaats met een gemiddeld uurloon van 36,68 dollar (33,41 euro). Op het eerste zicht lijkt de gemiddelde Belg daarmee op een zeer comfortabele positie te staan in vergelijking met de rest van de wereld. Uiteraard valt het hoge resultaat te nuanceren.
Zo gaat het hier om bruto-uurlonen. Het is ondertussen geen groot geheim meer dat de belastingdruk op de Belgische lonen tot de hoogste ter wereld hoort. Van zijn brutoloon houdt de gemiddelde Belg volgens de OESO iets minder dan de helft over na aftrek van belastingen en sociale bijdragen. Dat staat in een enorm contrast met het loon van een gemiddelde Amerikaan, die na aftrek slechts 30 procent van zijn loon moet afgeven aan de overheid.
Uiteraard zouden burgers voor die hogere belastingdruk betere overheidsdiensten in ruil krijgen, zo luidt alvast de theorie van de sociale welvaartstaat. De gemiddelde Belg beschikt alvast over een steviger sociaal vangnet dan de gemiddelde Amerikaan. Maar met de hoogste belastingdruk ter wereld, krijgen Belgische werknemers vaak niet de dienstverlening die ze verdienen, zo concludeert het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) in de ‘waar-voor-je-geld’-index.
OESO-cijfers
Om tot zijn conclusies te komen, baseerde Lensa zich op cijfers van de OESO over de gemiddelde werkuren en gemiddelde jaarlonen per land. Volgens die cijfers zouden de Belgen gemiddeld 1.481 uur gewerkt hebben in 2020. Voor het gemiddelde bruto jaarloon baseerde het kantoor zich eveneens op de cijfers van de OESO. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Belg – rekening houdend met de koopkrachtpariteit – 54.337 dollar (49.589 euro) per jaar verdient.
Volgens Statbel is het gemiddelde bruto maandloon in België echter 3.758 euro, of 45.096 euro per jaar.
(evb)