De Brusselse rechtbank van eerste aanlag heeft de Belgische Staat veroordeeld tot het opheffen van alle coronamaatregelen. Binnen de 30 dagen moet er een einde komen aan alle speciale regels die van kracht zijn in de strijd tegen het coronavirus. Per dag dat die beslissing niet wordt nageleefd, riskeert de Staat een boete van 5.000 euro.
Het was de Franstalige krant Le Soir die als eerste met het nieuws over het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg naar buiten kwam. Meester Audrey Lackner, raadsvrouw van de Liga voor de Rechten van de Mens, bevestigde de feiten later aan Belga.
5.000 euro dwangsom per dag
Het is de Liga voor de Rechten van de Mens die de Belgische Staat had aangeklaagd omdat zij vinden dat de coronamaatregelen niet de juiste wettelijke basis hebben. Daarin kregen ze nu dus gelijk. De rechter geeft de Belgische Staat 30 dagen om de coronamaatregelen op te heffen. Per dag dat ze daarna van kracht blijven, moet de staat een dwangsom van 5.000 euro betalen met een maximum van 200.000 euro.
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat ze het vonnis bestuderen. Mogelijk gaan zij in beroep tegen de beslissing.
Pandemiewet
De discussie over die wettelijke basis leeft al langer. De wettelijke manier waarop de federale regering de crisis momenteel aanpakt, is nogal wankel. Zij baseren zich daarvoor namelijk op de wet van de civiele veiligheid uit 2007, al is die wet daarvoor eigenlijk niet bedoeld. Die wet is gemaakt voor korte crisismomenten. Toch verlopen alle beslissingen van de regering via ministeriële besluiten zonder controle van het parlement.
Een pandemiewet moet al die problemen oplossen, maar die is er voorlopig nog niet. De discussie daarover is al maanden bezig en blijft maar aanslepen. Vanmiddag staat er in de Kamer een debat gepland over die pandemiewet. Een stemming is nog niet voor nu, het gaat om opmerkingen van elke fractie.