Belgische langetermijnrente op laagste punt ooit

De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte vrijdag naar -0,39 procent, een historisch laagtepunt. De massale obligatieaankopen van centrale banken zitten daar voor iets tussen.

De obligatieaankopen door centrale banken, in het jargon kwalitatieve versoepeling, zijn al jaren aan de gang, maar de coronacrisis heeft er nog eens een extra turbo op gezet.

Om te weten waarom centrale banken die aankopen doen even kort theoretisch: hoe meer mensen obligaties kopen, hoe meer ze kosten en hoe minder ze opbrengen. Dat rendement op staatsobligaties bepaalt de hoogte van de langetermijnrente. Hoe lager die is, hoe minder rente u krijgt op uw geld bij de bank en hoe minder u betaalt op uw leningen.

Economische groei aanzwengelen

Door massaal obligaties te kopen en de rente te verlagen, hopen die banken dus dat mensen hun geld meer uitgeven omdat het op hun bankrekening niets opbrengt. Dat zwengelt dan weer de economische groei en de inflatie aan. Iets wat in coronatijden geen overbodige luxe is. Sinds 2015 kochten de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank (ECB) al voor 100 miljoen euro aan Belgische staatsobligaties.

Wie hier uiteindelijk het beste uitkomt, zijn mensen of overheden met veel geleend geld omdat die minder moeten bijleggen op hun lening. Tussen 2015 en 2019 nam de Belgische overheidsschuld toe met 29 miljard euro, maar de rentelasten daalden gelijktijdig met 3 miljard euro. Dat scheelt een flinke slok op de borrel.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.