Belgische landbouwsector streeft naar hogere winstgevendheid en lagere kosten

Belgische landbouwsector streeft naar hogere winstgevendheid en lagere kosten
Stijn te Strake via Unsplash

Key takeaways

  • Het Belgische Ministerie van Economische Zaken heeft nieuwe indicatoren geïntroduceerd om de winstgevendheid en productiekosten van rundvee- en varkenshouders te beoordelen.
  • De indicatoren zijn bedoeld om de voedselvoorzieningsketen transparanter te maken en zullen worden gebruikt bij onderhandelingen tussen belanghebbenden.
  • Zowel de rundvlees- als varkenssector kampen nog steeds met een lage winstgevendheid, maar in de varkenshouderij is enige verbetering te zien.

Het Belgische Ministerie van Economie heeft nieuwe indicatoren geïntroduceerd om de winstgevendheid en productiekosten van rundvlees- en varkenshouders te beoordelen. Deze indicatoren, ontwikkeld naar aanleiding van het werk van de Taskforce Agrovoeding, zijn bedoeld om de transparantie binnen de voedselvoorzieningsketen te vergroten. Vergelijkbare indicatoren voor andere landbouwactiviteiten worden later dit jaar verwacht.

Recente crises, waaronder de COVID-19 pandemie, de inflatiecrisis en het conflict in Oekraïne, hebben de kwetsbaarheid van de landbouwsector in zowel België als Europa benadrukt. Een golf van protesten door boeren in 2024 vestigde de aandacht op de grote uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Om deze problemen aan te pakken, werd een federale Taskforce Agrovoeding opgericht.

Indicatoren voor transparantie

Als onderdeel van deze taskforce werd een werkgroep “Transparantie” gevormd, waarin experts en vertegenwoordigers van verschillende segmenten van de landbouwketen zitting hebben. Het doel van de groep is om indicatoren te ontwikkelen die de ontwikkeling van landbouwinkomens en productiekosten objectief volgen. Deze instrumenten zijn bedoeld om belanghebbenden te helpen bij hun onderhandelingen en om bij te dragen aan de uitvoering van de nieuwe wet op oneerlijke handelspraktijken (UTP-wet), die verbiedt om onder de productiekosten in te kopen, tenzij er een duidelijke en ondubbelzinnige overeenkomst is.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft nu de eerste indicatoren voor de rundvlees- en varkensvleessector gepubliceerd. Naast een structurele indicator die de winstgevendheid op lange termijn meet op basis van gegevens van regionale boekhoudnetwerken, is er ook een maandelijkse indicator ontwikkeld om de invloed van recente veranderingen in verschillende productiekosten op de winstgevendheid van bedrijven te beoordelen.

Rundvlees- en varkensvleessector blijven worstelen met lage winstgevendheid

De gepubliceerde resultaten geven aan dat zowel de rundvlees- als de varkensvleessector blijven worstelen met een lage winstgevendheid. Voor rundveehouders is de situatie al enkele jaren zorgwekkend, omdat hun inkomen nauwelijks de productiekosten dekt en onvoldoende is om de gezinsarbeid te compenseren.

In de varkenshouderij verbeterde de winstgevendheid in 2023 na twee moeilijke jaren. Deze positieve trend zette zich voort in 2024, hoewel de winstgevendheid in de laatste maanden van het jaar licht daalde als gevolg van lagere inkomens. Op dit moment dekt het inkomen van alle drie de soorten varkenshouderij alle productiekosten, inclusief gezinsarbeid.

Het is belangrijk op te merken dat deze resultaten gemiddelden zijn en aanzienlijke verschillen tussen bedrijven binnen dezelfde sector kunnen maskeren. De komende maanden zal de werkgroep zich richten op het ontwikkelen van indicatoren voor andere landbouwactiviteiten, waarbij de behoeften van de relevante sectoren prioriteit krijgen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00