Belgische inflatie naar hoogste niveau in 13 jaar door stijgende energieprijzen

De recente stijging van de energieprijzen heeft de Belgische inflatie een stevige boost gegeven. Het leven in ons land is in oktober 4,16 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Waarom is dit belangrijk?

Het economische herstel na de eerste golven van de coronacrisis heeft een weerslag op de energieprijzen. Door de toenemende vraag zitten die stevig in de lift. Die forse stijging van de energieprijzen heeft nu ook een impact op het Belgische inflatiecijfer.

Zoals in veel andere landen is het leven in ons land duurder aan het worden. Na een inflatie van 2,86 procent in september is de ontwaarding van ons geld in oktober verder opgelopen tot 4,16 procent. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2008. Het Federaal Planbureau ging uit van een inflatie van 3,68 procent.

Stijgende energieprijzen

De opvallende prijsstijging is voornamelijk het gevolg van de oplopende energieprijzen. Die zijn met maar liefst 30,86 procent gestegen deze maand (op jaarbasis). In september en augustus zaten de energieprijzen ook al stevig in de lift. Toen zijn de energieprijzen gestegen met respectievelijk 19,37 en 17,15 procent. Als we de energieprijzen buiten beschouwing laten, bleef de inflatie beperkt tot 1,68 procent. Economen waarschuwden eerder al dat de stijgende energieprijzen een niet te onderschatten weerslag konden hebben op de inflatiecijfers in de eurozone.

Zoals verwacht zien we de grootste stijging bij de aardgasprijs. Die is deze maand gestegen met maar liefst 77,5 procent. Elektriciteit is 25,8 procent duurder geworden. De prijs van huisbrandolie is met 7,4 procent gestegen in één jaar tijd. Motorbrandstoffen kosten 25,8 procent meer dan een jaar geleden.

Smartphones goedkoper

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, kwam in oktober uit op 1,95 procent. Dat is eveneens een stijging in vergelijking met september. Toen bedroeg de kerninflatie 1,61 procent. De gezondheidsindex, de basis voor de automatische loonindexering, steeg met 3,48 procent.

Allerlei technologische zaken zijn dan weer goedkoper geworden deze maand. De prijs van televisie-apparatuur is gezakt met 7,9 procent en die van smartphones met 6,5 procent.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.