In augustus daalde de industriële productie in België op jaarbasis met maar liefst 10,3 procent, zo blijkt uit gegevens van Eurostat. Dat zijn opvallende cijfers, zeker binnen een Europese context: in zo goed als alle Europese landen is de productie er namelijk op vooruitgegaan. In augustus 2022 steeg de industriële activiteit ten opzichte van augustus 2021 met 2,5 procent in de eurozone, en met 3,5 procent in de EU.
Van de EU-lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar zijn, werden de grootste jaarlijkse stijgingen geregistreerd in Bulgarije (+16,5 procent), Litouwen (+14,4 procent) en Denemarken (+14,1 procent). De grootste daling werd dus waargenomen in ons land. Luxemburg (-2,5 procent) en Slowakije (-2,0 procent) volgen op ruime afstand.
De Tijd berichtte als eerste over de cijfers. De zakenkrant stelt dat dat de krimp gedeeltelijk te wijten is aan de farmasector. In die industrietak is de productie namelijk gehalveerd.
“De export van coronavaccins daalt sinds begin dit jaar”, liet David Gering, de woordvoerder van de sectorfederatie pharma.be, optekenen door de nieuwssite. “In 2021 was de export artificieel hoog door de massale productie van coronavaccins”, klinkt het nog. Ook de geopolitieke situatie zou hierbij een rol spelen.
Energievreters
Wie het over geopolitiek – en dus het Oekraïneconflict – heeft, moet vervolgens aan de energiecrisis denken. De torenhoge energiefactuur heeft een grote weerslag op energie-intensieve bedrijven, waar België er veel van heeft.
Een van die grote energievreters is de metaalindustrie. Daar moest de industriële activiteit met 15 procent worden ingeperkt. Groot slachtoffer is de inoxfabrikant Aperam, de op vijf na grootste roestvaststaalproducent ter wereld. Het in Genk gevestigde bedrijf moest zijn productie gedeeltelijk stilleggen. Ook zinkproducent Nyrstar, hoofdvestiging: Balen, verlaagde zijn activiteit.
De industriële activiteit van de textiel- en kledingsector kromp overigens ook met 15 procent. Onder meer Balta (Wielsbeke), Beaulieu (Waregem), Sioen (Ardooie) en Unilin (Oostrozebeke) hebben hun productie verminderd, weet De Tijd.
“Cijfers verrassen niet”
In augustus bleek nog uit een bevraging van Voka dat een op de vijf bedrijven die veel energie verbruiken de productie wou verminderen of zelfs staken. Peter Claes van Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers, merkte toen in een interview met de nieuwssites van Mediahuis op dat de energieprijzen voor de ondernemingen vertienvoudigd zijn in een jaar tijd.
De signalen waren er dus al. “De cijfers verrassen ons niet”, bevestigde Edward Roosens, de hoofdeconoom van werkgeversorganisatie VBO. Naast het feit dat België veel energievreters in zijn industrie telt, “stijgen de loonkosten sneller dan in de andere Europese landen”.
Volgens Roosens zijn in West-Vlaanderen momenteel 3.000 werknemers tijdelijk werkloos vanwege de hoge energieprijzen. In Limburg zou het om 2.000 mensen gaan.
(as)