Belgische fiscus krijgt advies belastingen te heffen op cryptocurrency

Moeten we binnenkort belastingen betalen op bitcoin en andere cryptomunten? Zover is het nog niet, maar de Belgische fiscus kreeg wel het advies om belastingen te heffen op de handel ervan.Vorig jaar was er al een incident met een student die een app had ontwikkeld voor de automatische aan- en verkoop van cryptomunten. Dankzij het algoritme kon de jongeman een grote winst maken. Gisteren berichtte De Tijd dat de fiscus het advies kreeg om belastingen te heffen op de inkomsten van bitcoins.

Belastingen

Winsten uit een beroepsactiviteit worden belast volgens de gewone tarieven en sociale lasten. Bij een zelfstandige trader worden de aan- en verkoop van virtuele munten dus behandeld als een beroepsactiviteit.

Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen het normale beheer van je bitcoins en speculatie. “Iemand die in 2010 bitcoins kocht en die recentmet een meerwaarde heeft verkocht, zou op die winst niet belast mogen worden”, vertelt Fiscaal advocaat Grégory Homans (Dekeyser & Associés) aan De Tijd. Wanneer je dus op lange termijn investeert in virtuele munten en je deze beheert volgens het principe van de goede huisvader, dan zal je geen belastingen betalen.

Diverse inkomsten

Wanneer je gaat speculeren en je je cryptomunten snel verhandelt, dan zullen de inkomsten wel worden belast. Concreet zou je deze winst moeten aangeven in je personenbelasting als ‘diverse inkomsten’. Het belastingtarief bedraagt dan 33 procent. Deze regel geldt overigens niet alleen voor cryptomunten, maar ook voor andere beleggingen.

De belastingen gaan er bovendien standaard vanuit dat de handel in cryptocurrency speculatief is. Dat staat in de recentste nieuwsbrief van de ‘Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscalezaken’ (DVB). Deze dienst gaf het advies aan onze fiscus.

Concreet betekent dat dat elk geval apart beoordeeld moet worden. De DVB gaat er vanuit ‘dat beleggingen in virtuele munten doorgaans een speculatief karakter hebben’. Homans wijst op het belang van het woord ‘doorgaans’. “Op die manier wordt de bewijslast subtielomgedraaid (van de fiscus naar de belastingplichtige)”, verduidelijkt hij. Het is dus aan de belegger om te bewijzen dat er geen sprake is van speculatie.

Advies

Beleggers zullen zelf hun winst moeten aangeven. De vraag is nog of investeerders dat ook gaan doen. De Belgische fiscus heeft namelijk geen zicht op de handel in bitcoins. Deze verloopt namelijk vooral via online (buitenlandse) platformen. Ook heeft België geen aparte fiscale regelgeving rond virtuele munten.

De voorgestelde maatregel is slechts een advies. Het is nog onzeker of dat ook gevolgd wordt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.