Key takeaways
- 55 procent van de Belgische consumenten ging in 2024 consequent op zoek naar kortingen.
- De prijs is voor 52 procent van de consumenten de belangrijkste factor om te bepalen waar ze online hun spullen kopen.
- Daarnaast is gratis verzending voor bijna de helft (46%) van de consumenten essentieel als ze een webshop kiezen.
Het verlangen naar kortingen
Het verlangen naar kortingen onder Belgische consumenten is in 2024 toegenomen, waarbij een aanzienlijk deel de laagste prijzen prefereert. Uit een recente enquête van financiële dienstverlener Mollie blijkt dat 55 procent van de Belgische consumenten vorig jaar consequent op zoek ging naar de meest betaalbare producten, wat een lichte stijging betekent ten opzichte van 2023 toen 47 procent dit gedrag vertoonde.
Prijs blijft primaire factor
De prijs is voor 52 procent van de consumenten de belangrijkste factor om te bepalen waar ze online hun spullen kopen, tegenover 43 procent in 2023. Gratis verzending is voor bijna de helft van de consumenten (46%) een cruciale factor bij het kiezen van een online winkel.
Ook vertrouwen in de verkoper is fundamenteel en speelt mee bij de keuze van 40 procent van de consumenten. Interessant is dat gratis retourneren minder belangrijk was dan in voorgaande jaren, met slechts 26 procent die deze functie belangrijk vond in 2024, vergeleken met 41 procent in 2023.
Ongeveer de helft (47%) van de consumenten doet onderzoek voordat ze een product aankopen. Sociale mediaplatforms spelen daarbij een belangrijke rol. YouTube kwam naar voren als het populairste platform voor productonderzoek, gebruikt door 47 procent van de respondenten, gevolgd door Instagram (41%) en Facebook (39%). Opmerkelijk is dat 18 procent van de consumenten wel eens producten koopt die worden gepromoot door influencers.
“Handelaars moeten nu niet massaal de prijzen verlagen”
Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie, wijst op het toenemende belang van kortingen voor Belgische shoppers. “Maar dat betekent niet dat retailers hun prijzen massaal moeten verlagen. Dat zou niet houdbaar zijn”, voegt ze eraan toe. “Wel is het belangrijk dat retailers transparant zijn over de kosten voor de consument. Niet alleen over die van het product, maar ook over eventuele verzendkosten, retourkosten of andere bijkomende kosten. Zo weet de consument altijd waar hij aan toe is, en dat zorgt weer voor vertrouwen in de verkoper.”
Het E-commerce rapport onderzocht 10.000 respondenten in vijf Europese landen: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!