Key takeaways
- Meer dan een vijfde van de Belgische bedrijven heeft te maken gehad met een beveiligingsincident, ondanks de invoering van beveiligingsmaatregelen.
- De adoptie van artificiële intelligentie (AI) neemt toe, maar blijft ongelijk verdeeld.
- Aanwerving en opleiding van ICT-specialisten blijven een uitdaging: 9,1 procent van de bedrijven wordt geconfronteerd met onvervulde vacatures in 2023.
Belangrijkste bevindingen
Ondanks het feit dat bijna alle bedrijven beweren beveiligingsmaatregelen voor hun IT-netwerken te implementeren, heeft meer dan een vijfde onlangs een beveiligingsincident meegemaakt, zo blijkt uit de laatste ICT- en e-commerce-enquête van Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek. Uit de enquête blijkt ook een aanzienlijke toename van vergaderingen op afstand en IT-opleidingen.
E-commerce wint aan belang en is goed voor meer dan een kwart van de totale bedrijfsomzet. Tegelijkertijd neemt de toepassing van artificiële intelligentie (AI) toe, maar blijft deze ongelijk verdeeld.
Veiligheidsmaatregelen
Hoewel 96,1 procent van de bedrijven minstens één ICT-beveiligingsmaatregel gebruikt, beschikt slechts 40,3 procent over gedocumenteerd beleid en procedures met betrekking tot IT-beveiliging. Deze discrepantie is meer uitgesproken bij grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers, waar het percentage stijgt tot 88,1 procent. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen meldde 22,3 procent van de bedrijven dat ze in 2023 te maken kregen met problemen als gevolg van een beveiligingsincident, waaronder onderbrekingen van de dienstverlening, gegevensverlies of -corruptie en ongeautoriseerde openbaarmaking van gevoelige informatie. Met name 36,2 procent van de grote ondernemingen had hiermee te maken.
Het gebruik van vergaderingen op afstand steeg naar 70,1 procent in 2024, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2022. Deze trend is nog duidelijker bij grote bedrijven, waar 97,2 procent op afstand vergadert. Toegang op afstand tot e-mails en berichtensystemen is wijdverspreid in 93,8 procent van de bedrijven met 10 of meer werknemers, en bereikt 100 procent voor grotere bedrijven.
Training en werving
Meer dan een derde (36,8 procent) van de bedrijven heeft trainingsprogramma’s georganiseerd om de ICT-vaardigheden van hun werknemers te verbeteren, een opmerkelijke stijging van 12 procent ten opzichte van 2022. Terwijl dit cijfer stabiel bleef op 87,4 procent voor bedrijven met meer dan 250 werknemers, werd de grootste groei waargenomen bij bedrijven met 50 tot 249 werknemers (+11 procent).
Ondanks het feit dat ze ICT-specialisten in dienst hebben (29,1 procent van de bedrijven met 10 of meer werknemers en 89,5 procent van de grote ondernemingen), blijft aanwerving een uitdaging. Maar liefst 9,1 procent van de bedrijven gaf aan in 2023 te maken te hebben met onvervulde vacatures voor ICT-specialisten, oplopend tot 47,5 procent voor grotere bedrijven.
E-commerce en AI
Meer dan een kwart van de bedrijven ontving bestellingen via websites of apps, oplopend tot één op de twee voor bedrijven met meer dan 250 werknemers. Het aandeel van e-commerce in de totale omzet steeg met 2,2 procentpunten jaar-op-jaar, van 26,6 procent naar 28,8 procent. Slechts 5 procent van de bedrijven genereerde echter meer dan 50 procent van hun omzet uit online verkoop.
AI wordt steeds meer toegepast: 24,7 procent van de bedrijven gebruikt ten minste één AI-technologie, een stijging van 10,9 procent ten opzichte van vorig jaar. De grootste toename werd waargenomen bij bedrijven met meer dan 250 werknemers, waar het AI-gebruik steeg van 47,9 procent naar 66,3 procent.
AI wordt voornamelijk ingezet voor taken als taalverwerking en -generatie, maar ook voor het automatiseren van workflows en beslissingsondersteuning. Een aanzienlijk deel (66,2 procent) van de bedrijven heeft echter nog nooit overwogen om AI-technologieën in te zetten. Dit landschap evolueert, met 80,1 procent die aangeeft nog niet eerder AI te hebben overwogen in 2023.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!