Terwijl de Belgische banken onder druk staan om de spaarrente te verhogen, vraagt China de financiële instellingen om het omgekeerde te doen

Terwijl de Belgische banken onder druk staan om de spaarrente te verhogen, vraagt China de financiële instellingen om het omgekeerde te doen
Bank of China – Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

Om de economische groei aan te zwengelen, vraagt de Chinese centrale bank aan de grootbanken om in de tweede helft van dit jaar het mes te zetten in de spaartarieven. Dat staat in schril contrast met wat er in ons land gebeurt. De federale regering zet de banken onder druk om de spaarvergoedingen op te trekken.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese autoriteiten hebben op 7 december 2022 het zerocovidbeleid gelost. Zes maanden later is het nog steeds wachten op de verwachte economische heropleving.

In het nieuws: De Chinese centrale bank, oftewel de People’s Bank of China, heeft aan de staatsbanken, waaronder Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China en Bank of Communications, gevraagd om het mes te zetten in de rente op enkele spaarproducten.

  • Volgens anonieme bronnen van het persagentschap Bloomberg werd aan de financiële instellingen gevraagd om de rente op de direct opneembare deposito’s met 5 basispunten te verlagen en die op termijndeposito’s met een looptijd van drie en vijf jaar met ten minste 10 basispunten.
  • “De banken zijn het verzoek aan het beoordelen en kunnen de tarieven deze week al aanpassen”, melden de bronnen, die eraan toevoegen dat het om een vrijwillige maatregel gaat.
  • Grote kredietverstrekkers bieden momenteel een vergoeding van 0,25 procent op direct opvraagbare deposito’s. De drie- en vijfjarige deposito’s gaan gepaard met een rente van respectievelijk 2,6 en 2,65 procent.

Economische groei aanzwengelen

Doelstelling: De centrale bank hoopt dat de renteverlagingen de economische groei zullen aanzwengelen.

  • “Het verlagen van de depositorente kan banken stimuleren en in staat stellen om meer kredieten te verlenen”, merkt Bruce Pang, hoofdeconoom bij de financiële dienstverlener Jones Lang LaSalle, op tegenover Bloomberg.
    • Zodra de spaarrentes zakken, kunnen de banken de leningen goedkoper maken, want de kosten nemen af. Dat zou het voor consumenten en bedrijven weer aantrekkelijker maken om te lenen. Sparen wordt bovendien minder lucratief, waardoor er meer geld naar de economie stroomt.
    • Na een piek in het eerste kwartaal werden er in april minder kredieten aangevraagd door zowel particulieren als bedrijven. Gezinnen sparen meer en lossen hun hypotheek af in plaats van meer schulden aan te gaan, terwijl bedrijven te maken hebben met een afnemende vraag en dalende winsten.
  • Het advies moet de druk op de kredietverstrekkers verlichten nu ze een evenwicht proberen te vinden tussen krimpende winstmarges en richtlijnen van de overheid om de kredietverstrekking aan de economie te versterken.

Renteverhogingen in het Westen

De vergelijking: Terwijl China de banken vraagt om de spaarrentes te verlagen, nemen de westerse centrale banken, waaronder de Fed en de ECB, net maatregelen om de banken aan te zetten de spaar- en krediettarieven te verhogen.

  • De Amerikaanse rente bedraagt nu 5 à 5,25 procent. In de eurozone ontvangen de banken dan weer een vergoeding van 3,25 procent op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale banken.
  • Bedoeling is om de inflatie naar beneden te krijgen. Zowel in de VS (4,9 procent in april) als de eurozone (6,1 procent in mei) ligt die fors boven de doelstelling van de centrale banken. Beiden streven naar een inflatie van 2 procent.
    • Kanttekening: Momenteel maken de westerse banken voornamelijk gebruik van het verstrakkende geldbeleid om de leningen duurder te maken. In ons land hebben de regeringspartijen de voorbije weken al meermaals kritiek geuit op de lage spaarrentes. Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft overigens aangegeven dat hij bereid is om in te grijpen, indien nodig. De Nationale Bank van België (NBB) waarschuwt op haar beurt dat een overheidsingrijpen de financiële stabiliteit van de banken onder druk kan zetten.
  • In China daarentegen is de inflatie behoorlijk zwak. Zo is het leven aldaar in april slechts 0,1 procent duurder geworden. De People’s Bank of China heeft met andere woorden voldoende ruimte om de banken te vragen de rentes naar beneden bij te stellen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.