Belgisch paspoort hoort bij de sterkste ter wereld

Met een Belgisch paspoort geraak je tegenwoordig 174 landen zonder extra visum binnen. Daardoor is het één van de sterkste paspoorten in de wereld. Slechts enkele landen doen beter, waaronder Duitsland, dat op de eerste plaats staat.

De 2018 Henley Passport Index baseert zich op de grootste database van reisgegevens, van de International Air Transport Association. Die kijkt naar het aantal landen dat je met je paspoort kunt betreden zonder dat een visum vereist is.

Duitsland op één

Duitsers geraken met hun paspoort in 177 landen binnen, en daarmee staat het land alleen op de eerste plaats. Singapore volgt met 176 landen. Als Belg kunnen we met ons paspoort 174 landen binnen, en daarmee doen we even goed als de paspoorten van Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Paspoorten die met 175 landen nog net iets beter doen: Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het Amerikaanse paspoort staat dus pas achter het Belgische, want daarmee geraak je 173 landen binnen. Het allerzwakste paspoort ter wereld is volgens de ranglijst dat van Afghanistan, wat toegang biedt tot slechts 24 landen. Niet verwonderlijk doen Irak (27) en Syrië (28) niet veel beter. De sterkste stijgers zouden dit jaar de paspoorten van Oekraïne en Georgië zijn. De landen waarvoor we als Belg dan wel een visum nodig hebben, bevinden zich vooral in Afrika en Azië. Daar horen ook grote landen als Rusland, China en India bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20