Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel: ‘Hoop dat economische banden met China blijven’

De Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, een vereniging voor Belgische bedrijven die handeldrijven in of met China, hoopt dat de diplomatieke rel met China geen rem zal zetten op de economische banden. ‘Bedrijven willen verder samenwerken met Chinese bedrijven’, zegt voorzitter Bernard Dewit.

China waarschuwde België woensdag voor een verslechtering van de betrekkingen tussen beide landen. Peking is niet opgezet met een resolutie waarin gewaarschuwd wordt dat er een ernstig risico van genocide tegen de Oeigoerse minderheid in China bestaat. De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen keurde die dinsdag goed. ‘We roepen België op om zijn fout onmiddellijk recht te zetten’, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Ik hoop dat we de economische banden verder kunnen ontwikkelen’, reageert Bernard Dewit, voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel.  ‘Er is de laatste twintig jaar een enorme groei geweest van onze buitenlandse handel met China. Een aantal Belgische bedrijven zijn actief in China en de laatste jaren zagen we ook een aantal Chinese bedrijven naar België komen. Ik hoop dat dit verder kan gaan. We blijven een open economie. De bedrijven willen verder samenwerken met Chinese bedrijven.’

‘We zijn niet in staat van oorlog’

Volgens Dewit heeft China de laatste jaren heel wat maatregelen genomen om de toegang in bepaalde sectoren te vergemakkelijken voor buitenlandse bedrijven. ‘Ik hoop dat dat voortgaat, ook voor Belgische bedrijven’, zegt hij.

Nu de Amerikanen China harder aanpakken, pleit Dewit voor voorzichtigheid in Europa. ‘We hebben niet altijd dezelfde belangen als de Verenigde Staten. Macron en Merkel zijn gematigder.’ Zo hoopt hij dat een groot pact over investeringen tussen de EU en China dat momenteel ‘on hold’ staat, alsnog doorgang vindt. ‘Het zakenleven hoopt dat het akkoord binnen enkele maanden of een of twee jaren weer op poten wordt gezet’, aldus Dewit. ‘We zijn niet in staat van oorlog met China en we moeten dat ook vermijden. Iedereen zou erbij verliezen.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.