Key takeaways
- De VS is de op drie na grootste handelspartner van België, goed voor 7,5 procent van de totale export ter waarde van 33 miljard euro.
- Een handelsoorlog met de VS zou de economische groei in België met 0,11 procent kunnen verminderen in het eerste jaar en een meer substantiële 0,69 procent op lange termijn.
- De EU zou een ferm standpunt moeten innemen tegen mogelijke tarieven van de VS, omdat een eensgezinde reactie zal aantonen dat de EU niet kwetsbaar is.
De Belgische premier Bart De Wever uitte zijn bezorgdheid over mogelijke Amerikaanse handelstarieven en gaf aan dat deze een grote impact kunnen hebben op de Belgische exportmarkt. De Verenigde Staten zijn de op drie na grootste handelspartner van België en vertegenwoordigen 7,5 procent van de totale export, ter waarde van 33 miljard euro. De Wever wees op het belang van deze markt, met name voor de Belgische farmaceutische en chemische sectoren.
Economische analisten waarschuwen dat een handelsoorlog met de VS nadelige gevolgen kan hebben voor de Belgische economie. Berekeningen van ING Bank voorspellen een vermindering van de economische groei met 0,11 procent in het eerste jaar en een meer substantiële 0,69 procent op de lange termijn. Door de onderlinge verbondenheid van wereldwijde waardeketens bevat een aanzienlijk deel van de Belgische export naar de VS toegevoegde waarde uit andere landen.
De impact op specifieke sectoren
Sectoren zoals chemie, farmaceutica en voeding hebben een hogere binnenlandse waarde in vergelijking met sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse grondstoffen. De automobielsector is een voorbeeld van deze complexiteit, omdat onderdelen die in België worden gemaakt maar in Duitsland tot voertuigen worden geassembleerd, bijdragen tot de totale blootstelling van België aan de Amerikaanse markt.
De Wever stelde de noodzaak van een ferm standpunt tegen mogelijke Amerikaanse tarieven, waarbij hij aangaf dat de EU niet als kwetsbaar mocht worden gezien. Hij erkende echter de onzekerheid rond de situatie en de impact ervan op investeringsbeslissingen. Deze aanhoudende onzekerheid zou de Belgische economie, die al te kampen heeft met uitdagingen in verband met de trage groei, nog meer onder druk kunnen zetten.
Europese reactie
De Duitse minister van Economie, Robert Habeck, riep op tot een eensgezind Europees antwoord op de Amerikaanse handelstarieven, en onderstreepte de kracht van de interne markt van de EU als hefboom in de onderhandelingen. Frankrijk bereidt, in samenwerking met de EU, vergeldingsmaatregelen voor die in eerste instantie gericht zijn op aluminium en staal, eind april gevolgd door een breder scala aan producten.
De Britse minister van Handel Jonathan Reynolds uitte zijn bezorgdheid over de mogelijke impact van de Amerikaanse tarieven op de wereldhandel en bestempelde ze als een “bedreiging” voor de Britse economie. Hij benadrukte het belang van stabiele wereldwijde handelsbetrekkingen om eventuele negatieve gevolgen te verzachten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!