Key takeaways
- Minister van Defensie Theo Francken wil het NAVO-doel van 2 procent van het BBP al deze zomer halen.
- Minister van Begroting Vincent Van Peteghem noemt uitstel tot 2029 onverantwoord en pleit voor extra militaire uitgaven nu.
- Vooruit-voorzitter Conner Rousseau pleit voor soepelere begrotingsregels, zodat landen kunnen investeren in defensie zonder sancties.
De internationale druk op landen om hun defensiebudgetten op te trekken, neemt toe door recente geopolitieke spanningen. België had zich eerder geëngageerd om tegen 2029 te voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent van het BBP voor defensie. Toch groeit de politieke wil om dat sneller te realiseren. Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) wil de doelstelling al deze zomer bereiken.
Minister van Begroting Vincent Van Peteghem (CD&V) schaart zich achter dat plan. In een interview met De Zondag noemde hij het onverantwoord om te wachten tot 2029. “Het is beter om nu extra te investeren in defensie dan later geconfronteerd te worden met een conflict met Rusland,” stelde hij.
Pleidooi voor extra defensie-uitgaven
Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau steunt hogere defensie-uitgaven. In het VRT-programma De Zevende Dag benadrukte hij dat Europa lidstaten de nodige flexibiliteit moet geven om te investeren in defensie, zonder bestraft te worden door strikte begrotingsregels. “Het is alsof je een internationale bokswedstrijd vecht met beide handen op de rug gebonden,” zei hij.
Begrotingsregels versoepelen
Rousseau stelt voor om defensie-investeringen buiten de budgettaire berekeningen te houden. Zo kunnen landen zoals België hun NAVO-verplichtingen nakomen zonder de fiscale stabiliteit in gevaar te brengen.
Om de 2 procent-norm te halen, moet België jaarlijks ongeveer 4 miljard euro extra uitgeven. Dat vormt een aanzienlijke uitdaging voor een regering die ook haar begroting op orde wil houden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!