Key takeaways
- De kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 zullen tot 2036 operationeel blijven.
- Een onderneming met de naam BeNuc zal de uitgebreide reactoren beheren, met een bovengrens van 15 miljard euro om de kosten voor het beheer van nucleair afval te dekken.
- De overeenkomst is bedoeld om de energieonafhankelijkheid van België te versterken door een mix van hernieuwbare energie en kernenergie.
De Belgische regering en Engie hebben een belangrijke mijlpaal bereikt door de ingebruikname van twee kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, te verlengen tot 2036. De goedkeuring van deze overeenkomst door de Europese Commissie onderstreept het belang ervan voor de energiezekerheid en -onafhankelijkheid van België.
Deze overeenkomst omvat verschillende sleutelelementen. Een gezamenlijk bedrijf genaamd BeNuc, dat in gelijke mate eigendom is van de Belgische staat en Engie, zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van deze uitgebreide reactoren. Daarnaast is er een plafond van 15 miljard euro ingesteld, toevertrouwd aan de publiekrechtelijke instelling HEDERA, om toekomstige kosten te dekken die verband houden met het beheer van nucleair afval.
Uitvoering
De minister van Energie, Mathieu Bihet, ziet deze beslissing als een cruciale stap voorwaarts in de energietransitie van België. Door hernieuwbare energiebronnen en kernenergie te combineren, wil België zijn energieonafhankelijkheid versterken en tegelijkertijd zorgen voor betaalbare, koolstofarme elektriciteit en een veilige voorziening. Hoewel de details van het besluit van de Europese Commissie verder moeten worden geanalyseerd, toonde Bihet zich tevreden met het groene licht voor het staatssteunaspect van de overeenkomst.
Samen met Engie zal de regering zich richten op het afronden van de noodzakelijke documenten om Doel 4 en Tihange 3 operationeel te maken tegen het winterseizoen van 2025-2026. De oprichting van HEDERA vordert met de benoeming van twee interim-leden om het operationeel te maken en de overeenkomst af te ronden. De regering heeft personen geselecteerd uit de pool van kandidaten, zoals wettelijk verplicht is.
Volgende stappen
Verder heeft de regering de CFO van BeNuc aangewezen en zal ze binnenkort een beheerder benoemen die het voorzitterschap van deze structuur op zich zal nemen. Deze beslissingen maken de weg vrij voor een succesvolle uitvoering van de overeenkomst. Minister Bihet benadrukte dat de Europese beslissing de energiestrategie van België versterkt en de instrumenten aanreikt om een evenwichtige energiemix te bereiken en een stabiele toekomst te verzekeren voor de Belgische burgers en bedrijven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!