Key takeaways
- Vier geavanceerde F-35 vluchtsimulators zijn aangekomen op de Belgische vliegbasis Florennes.
- De simulators zullen regelmatige geüpdatet worden zodat ze in lijn blijven met de laatste technologische ontwikkelingen in het F-35 programma.
- De flexibele aard van deze simulators maakt trainingssessies van verschillende duur mogelijk, met de mogelijkheid om onmiddellijk te pauzeren en te debriefen.
De eerste onderdelen van geavanceerde F-35 Lightning II vluchtsimulators zijn aangekomen op de Belgische vliegbasis Florennes. Binnen enkele maanden zullen deze ultramoderne trainingstoestellen volledig operationeel zijn en Belgische piloten een realistisch en meeslepend platform bieden om hun vaardigheden aan te scherpen. Binnen twee jaar zullen er nog vier simulators worden geïnstalleerd op Kleine-Brogel Air Base, waardoor de trainingsmogelijkheden nog verder zullen toenemen.
Geavanceerde trainingsmogelijkheden
De simulators bieden een ongeëvenaard niveau van realisme en bootsen de complexe systemen en veeleisende vliegeigenschappen van de F-35 nauwkeurig na. Piloten kunnen ingewikkelde manoeuvres, noodprocedures en moderne gevechtsscenario’s uitvoeren, allemaal in een veilige en gecontroleerde omgeving. De simulators zijn uitgerust met cockpits die identiek zijn aan die in echte F-35’s en kunnen zelfs systeemstoringen en operationele reacties simuleren, zodat piloten grondig voorbereid zijn op elke situatie. Verder bieden de vluchtsimulators toegang tot trainingsscenario’s die simpelweg onmogelijk na te bootsen zijn tijdens live vluchten boven het Belgische luchtruim. Van ongunstige weersomstandigheden tot complex dreigingsmanagement en geavanceerde gevechtssituaties, piloten kunnen een breed scala aan scenario’s oefenen zonder de beperkingen van echte operaties.
Regelmatige updates
Regelmatige updates houden deze simulators in lijn met de nieuwste technologische ontwikkelingen en ontwikkelingen in het F-35 programma, zodat piloten gegarandeerd getraind worden op de meest actuele informatie en mogelijkheden. Ervaren piloten zullen ongeveer 10 uur in de simulator doorbrengen voordat ze het luchtruim trotseren in een echte F-35, terwijl nieuwe piloten die overstappen van de F-16 met twee stoelen naar de F-35 met één stoel een uitgebreider trainingsprogramma zullen volgen.
Betere leerefficiëntie
De flexibele aard van deze simulators maakt trainingssessies van verschillende duur mogelijk, met de mogelijkheid om onmiddellijk te pauzeren en te debriefen. Deze aanpak verbetert de leerefficiëntie en vermindert tegelijkertijd de operationele kosten en logistieke beperkingen. Door de noodzaak om echte F-35’s in te zetten voor specifieke oefeningen te minimaliseren, maken deze simulators waardevolle middelen vrij voor echte missies. Bovendien zal deze nieuwe trainingsinfrastructuur de interoperabiliteit met geallieerde strijdkrachten versterken.
Toekomstige projecten
In de toekomst zullen de simulators op beide Belgische luchtmachtbases met elkaar verbonden worden, zodat piloten op afstand samen kunnen trainen. De aankoop van acht Effect-Based Simulation (EBS) eenheden per basis zal ook netwerkoefeningen met andere NAVO-lidstaten vergemakkelijken, waardoor de samenwerkingsmogelijkheden en de paraatheid binnen de alliantie versterkt worden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!