België krijgt 31 miljoen euro aan Europees relancegeld voorlopig niet

De Europese Commissie heeft beslist dat België voorlopig 31 miljoen euro aan relancegeld niet krijgt. Dat komt omdat ons land te weinig werk maakte van de pensioenhervorming.

In het nieuws: Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) vroeg in september een eerste schijf van 974 miljoen euro relancegeld aan. 31 miljoen daarvan krijgt België niet.

  • In totaal krijgt België 4,5 miljard euro aan relancegeld van de Europese Commissie, uitbetaald in schijven. Belangrijke voorwaarden zijn een degelijke pensioenhervorming, de vergroening van het wagenpark, de uitrol van het 5G-netwerk en verplichte opleidingen voor werknemers.
  • De pensioenhervorming die de regering doorvoerde, voorzag in de verhoging van de minimumpensioenen. Er is een effectieve tewerkstelling nodig om daar recht op te hebben. Ook werd er een pensioenbonus ingevoerd, waarbij werknemers die langer blijven werken een bonus ontvangen. Maar die plannen verbeteren de financiële situatie van België niet, integendeel. Tegen 2070 zouden de plannen het bbp met 0,1 procent verslechteren, berekende de Nationale Bank.
  • België krijgt nu een maand om te reageren. Als de Commissie bij zijn beslissing blijft, dan heeft de regering nog een half jaar de tijd om wijzigingen door te voeren om zo de 31 miljoen euro alsnog te ontvangen.
  • De Europese Commissie waarschuwde België om sneller te hervormen en investeren om al het relancegeld binnen te halen. Tegen augustus 2026 moeten alle projecten afgerond zijn. Dermine zal op 19 juli het dossier voor een tweede schijf van 1 miljard euro indienen. Volgens hem is 87 procent van de projecten al klaar of in uitvoering.
  • De discussie over het relancegeld benadrukt de sterke Europese invloed op Belgische regeringsvormingen. De Europese Commissie heeft een saneringstraject van 27 miljard euro opgelegd, België moet hervormen wil het de begrotingsinspanningen in 7 in plaats van in 4 jaar rond krijgen. Bovendien kan België het zich eigenlijk niet veroorloven om de Europese miljarden mis te lopen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.