België rangschikt zich in duurzame top tien van Oeso

België behoort tot de tien meest duurzame economieën van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Dat blijkt uit een rapport van consulent Degroof-Petercam.

België behoort tot de tien meest duurzame economieën van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Dat blijkt uit een rapport van consulent Degroof-Petercam.

Berekend werd dat België tijdens de tweede helft van vorig jaar op het gebied van duurzaamheid binnen de Oeso de tiende plaats bekleedde.Dat betekende een stijging met drie plaatsen tegenover de tweede helft het jaar voordien.Opgemerkt wordt dat België zijn vooruitgang vooral te danken heeft aan de afname van de kwetsbaarheid voor de vergrijzing, investeringen in hernieuwbare energie, de afbouw van de afhankelijkheid van kernenergie en de daling van de zelfmoordcijfers.

Belastingen

Benadrukt wordt dat België vooral goede scores haalt op gebied van leefmilieu. Dat wordt gelinkt aan een beperkte blootstelling aan de klimaatverandering. Anderzijds moet vooral op gebied van onderwijs moeten de Belgische prestaties volgens Degroof-Petercam verder worden verbeterd.Daarbij wordt gewezen op het verschil in onderwijskwaliteit in Vlaanderen en Wallonië, maar er wordt aan toegevoegd dat ook tussen de scholen onderling en het niveau van de leerlingen vaak een belangrijke kloof moet worden opgetekend.Indien ook met de belastingdruk rekening wordt gehouden, zou België in de rangschikking pas op een 23ste plaats staan. Dat zou een verbetering met vier plaatsen vertegenwoordigen.Het rapport identificeert Noorwegen als het meest duurzame Oeso-land, gevolgd door Zweden, Denemarken, Zwitserland en Finland. België wordt in de ranglijst verder voorafgegaan door Nederland, IJsland, Luxemburg en Duitsland.Verder wordt op gewezen dat de Verenigde Staten onder zijn nieuwe president op het gebied van duurzaamheid terrein dreigen te verliezen. Donald Trump heeft immers al laten verstaan weinig initiatieven te zullen nemen om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen.Degroof-Petercam maakt voor de bepaling van de duurzaamheidsgraad beroep op de parameters transparantie en democratie, gezondheidszorg en welvaartsverdeling, leefmilieu, onderwijs en innovatie en economie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20