Lang werd gedacht dat enkel schimmige regimes gebruik maken van spionagesoftware om politici, journalisten en kritische burgers te laten volgen. Alleen: steeds meer westerse landen lijken nu ook Pegasus-software te gebruiken, waarmee gsm’s gehackt en afgeluisterd worden. Europa is allerminst blij.
Wat is Pegasus? Pegasus is software dat geïnstalleerd kan worden op iemands telefoon. Met die software kan men het toestel volledig ‘bekijken’. Alle documenten, foto’s en berichten kunnen worden ingelezen, men kan ook telefoongesprekken afluisteren. De afgelopen jaren raakte bekend dat heel wat vooraanstaande politici slachtoffer werden van Pegasus. Onder meer Frans president Emmanuel Macron, journalist Jamal Khashoggi en Amazon-CEO Jeff Bezos werden met Pegasus afgeluisterd.
In het nieuws: De Europese lidstaten mogen hun gebruik van Pegasus komen uitleggen bij het Europees Parlement.
- In het Europees Parlement keurde men afgelopen week een resolutie goed, waarbij de overheden van Spanje, Hongarije, Griekenland, Polen en Azerbeidzjan een woordje uitleg moeten komen geven over hun gebruik van Pegasus-spyware. Maar ook België, Luxemburg, Nederland en Duitsland worden op het matje geroepen. Zij moeten binnen de drie maanden uitleggen waarvoor ze die software precies gebruiken.
- Vorig jaar raakte bekend dat de Belgische politie gebruik maakt van de software. Wel zou het die enkel inzetten bij bepaalde spionageopdrachten. De Federale Politie vertelde destijds aan De Standaard dat het “binnen een gerechtelijk kader werkt. Data-onderschepping wordt door de politie uitgevoerd binnen een juridisch kader, in een specifiek crimineel onderzoek naar specifieke criminele feiten, en dat telkens na goedkeuring en onder toezicht van een onderzoeksrechter”.
Pegasus en Predator
Verder nog: Naast Pegasus bestaat ook Predator. Een concurrerende tool die eigenlijk hetzelfde bereikt.
- Onderzoek van Amnesty International toont aan dat 25 landen Pegasus-software aankochten om Europese politici te bespioneren. De ‘besmetting’ gebeurde door dicht in de buurt te komen van iemand die de software heeft staan, of zelfs via frauduleuze links, onder meer verspreid via X.
- Het onderzoek legt bloot dat de verkoop van Pegasus aan verschillende overheden in Europa plaatsvond, ondanks de Europees spionagewetten. Die bepalen dat een verkoop van dergelijke technologie enkel kan plaatsvinden na Europese goedkeuring.
- De Predator-software zorgde vooral in Griekenland voor een politieke rel. Vorig jaar raakte bekend dat de gsm’s van CNN-onderzoeksjournalist Thanasis Koukakis en de leider van oppositiepartij PASOK (en Europarlementslid) Nikos Androulakis werden afgetapt door de Griekse inlichtingendienst. Al snel bleek ook de kabinetschef van premier Kyriakos Mitsotakis op de hoogte te zijn geweest hiervan. Zowel Mitsotakis’ kabinetschef als het hoofd van de inlichtingendienst nam ontslag.
(evb)