Key takeaways
- Voorstanders van een nationaal verbod op de verkoop van vuurwerk wijzen op terugkerende verwondingen, aanvallen op hulpverleners en escalerende incidenten.
- Dierenrechtengroepen geven prioriteit aan een nationale aanpak om de negatieve gevolgen van vuurwerk voor dieren aan te pakken.
- De Vlaamse burgemeestersvereniging is van plan om in gesprek te gaan met Europese instellingen om aan te dringen op een breder, Europees verbod.
Na een reeks verwondingen op oudejaarsavond overweegt België om de verkoop van vuurwerk aan particulieren te verbieden. Er is echter nog steeds discussie over de vraag of een nationaal verbod voldoende is of dat een bredere aanpak, mogelijk op Europees niveau, noodzakelijk is.
Voorstanders van een strengere regelgeving zijn onder andere de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die beweert dat vier van de vijf Vlaamse burgemeesters voorstander zijn van een landelijk moratorium op de verkoop van vuurwerk. Ze halen terugkerende verwondingen, aanvallen op hulpverleners en escalerende incidenten aan als redenen voor dit standpunt. Bovendien beweren ze dat een Europees verbod zou voorkomen dat individuen de beperkingen omzeilen door vuurwerk te kopen in buurlanden.
Verscheiden meningen over regulering
Ondanks deze roep om een breder verbod, geven dierenrechtengroeperingen zoals GAIA de voorkeur aan een nationale aanpak. Ze benadrukken de negatieve gevolgen van vuurwerk voor dieren en noemen incidenten zoals de dood van een hond, een koe met een hartaanval en paarden die het leven lieten op oudejaarsavond. De dierenrechtengroeperingen staan sceptisch tegenover een Europees verbod en zien het als een mogelijke tactiek om actie op nationaal niveau te vermijden, meldt Politico.
Volgende stappen voor de Belgische regering
De Vereniging van Vlaamse Burgemeesters heeft al contact opgenomen met Belgische regeringsambtenaren en hun standpunt uiteengezet. Ze zijn van plan om hun inspanningen uit te breiden door in contact te treden met organisaties in de buurlanden, het Europees Comité van de Regio’s en grotere instellingen zoals het Europees Parlement. De verantwoordelijkheid ligt nu bij de Belgische regering om deze kwestie aan te pakken en de juiste koers te bepalen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!