Eurostat heeft gegevens samengesteld over de belasting- en socialezekerheidsinkomsten als percentage van het bbp voor elk EU-land. België blijft op het erepodium en stijgt zelfs een plaats: er is slechts één land waar belastingen en sociale bijdragen hoger zijn.
In het nieuws: de verhouding belastingen-sociale bijdragen/bbp in Europa in 2022.
- Deze week heeft Eurostat gegevens voor 2022 gepubliceerd met betrekking tot de verhouding tussen belastingen en sociale bijdragen enerzijds en het bbp anderzijds.
- België was in 2021 derde en staat nu op de tweede plaats.
België int bijna evenveel belastingen als voorheen, maar…
Zoom in: België net achter Frankrijk.
- Het EU-land met het hoogste belasting-bbp-ratio van vorig jaar was Frankrijk: 48%. Dit betekent dat de overheid 48% van de rijkdom gegenereerd door de Franse economie heeft geïnd in de vorm van belastingen en sociale bijdragen.
- Frankrijk is een van de landen waar de verhouding op jaarbasis het meest is gestegen: +1%.
- Net achter Frankrijk staat België, met 45,6%.
- België stond sinds 2019 op de derde plaats. Maar het was eerder ook tweede, met name in 2018.
- Het Belgische tarief is het afgelopen jaar zeer licht gestegen, aangezien het in 2021 45,5% was.
- In vergelijking met het voorgaande jaar stijgt ons land met één plaats. Het overtreft Denemarken, de nummer één in 2021 en al enkele jaren op het erepodium. Daar is het ratio het sterkst gedaald (van 48,3 naar 42,5%). Het Scandinavische land staat nu op de zevende plaats.
- Met 43,6% vervolledigt Oostenrijk het erepodium.
- Het is vermeldenswaardig dat als we de lijst uitbreiden naar continentaal Europa, Noorwegen (44,4%) op de derde plaats staat.
- Aan de onderkant van de lijst vinden we, net als vorig jaar, Roemenië (27,5%) en Malta (29,6%). Letland (30,8%) is voorlaatste.
- Ter vergelijking, Zwitserland heeft een nog lager ratio: 27%.
Terugblik: weinig veranderingen op jaarbasis.
- In de EU is het gemiddelde ratio licht gedaald op jaarbasis, van 41,5% naar 41,2%, merkt Eurostat op.
- In de eurozone bleef het gemiddelde exact hetzelfde: 41,9%.

Een hoge belastingdruk, maar dat zegt niet op wie
Enkele verklarende elementen: interpreteer de cijfers niet verkeerd.
- Bovenaan in de lijst staan, is niet onverenigbaar met beschouwd worden als een belastingparadijs. Wat Eurostat ons geeft, is slechts een zeer algemene verhouding, die bijvoorbeeld geen rekening houdt met de verdeling van belastingen op de grootste vermogens en multinationals.
- Het hangt allemaal af van de definitie die men geeft aan deze uitdrukking, maar België werd bijvoorbeeld al zestiende geplaatst in de wereldwijde ranglijst van belastingparadijzen die in 2021 werd gepubliceerd door de NGO Tax Justice Network.
- In 2019, toen ons land al op het podium stond van genoemde Eurostat-ratio, werd het zelfs bekritiseerd door de speciale commissie over belastingzaken van het Europees Parlement als een van de 7 EU-landen die “bepaalde kenmerken van een belastingparadijs” vertonen en “agressieve fiscale planning vergemakkelijken”.
(nd)