Key takeaways
- De NATO Mine Countermeasures Group 1 opereert in het hele Baltische gebied en biedt continu bescherming, de klok rond.
- SNMCMG1 heeft onlangs zijn focus verlegd naar het bewaken en beschermen van kritieke onderwaterinfrastructuur, zoals pijpleidingen, datakabels en energienetwerken.
- De vloot voert verschillende oefeningen uit, waaronder formatiezeilen, visuele communicatie met behulp van vlaggen, schietoefeningen aan boord en oefeningen met levend vuren tegen statische en bewegende doelen.
De eerste NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) meerde aan in havens aan de Baltische Zee, waaronder Malmö, Liepaja, Świnoujście, Karlskrona, Gdynia, Kopenhagen en Kiel. Sinds het begin van het jaar leidt België deze multinationale troepenmacht, die onlangs een boost kreeg met de aankomst van de Belgische mijnenjager Lobelia eind maart.
De missie werkt op volle capaciteit vanwege de verhoogde geopolitieke spanningen in de Baltische regio. SNMCMG1 voert gewoonlijk geplande oefeningen en mijnenjachtoperaties uit. Dit jaar is de activiteit echter aanzienlijk toegenomen. Door de lancering van Operation Baltic Sentry is de focus verschoven naar het bewaken en beschermen van kritieke onderwaterinfrastructuur, zoals pijpleidingen, datakabels en energienetwerken.
Verhoogde activiteit
Om hun aanwezigheid en veiligheidsmaatregelen te verbeteren, opereren de schepen nu in het hele Oostzeegebied in plaats van beperkt te zijn tot een specifieke zone. Deze uitgebreide inzet resulteert in meer schepen op zee, die de klok rond bescherming bieden van Finland tot Denemarken. België leverde niet alleen de commandostaf van de vloot, onder leiding van fregatkapitein Erik Kockx, maar zette ook de Lobelia in als versterking. De integratie verliep naadloos en het schip voegde zich onmiddellijk bij de NAVO-operatie.
Tijdens patrouilles nam SNMCMG1 deel aan Baltic MCM (Mine Countermeasures), een door Duitsland georganiseerde oefening met twaalf schepen. De training omvatte formatievaren, visuele communicatie met behulp van vlaggen, brandoefeningen aan boord en bevoorrading onderweg – een technische uitdaging die vertrouwen tussen de bemanningen vereiste. Een hoogtepunt waren de live schietoefeningen tegen statische en bewegende doelen. Een vliegtuig, dat een luchtdreiging met rookfakkels simuleerde, testte het vermogen van de bemanningen om in actie te komen terwijl ze in beweging waren. “Vuren op een bewegend doel terwijl je zelf ook beweegt is niet eenvoudig,” verklaarde commandant Kockx. “Maar onze bemanningen toonden hun uitzonderlijke vermogen om onder druk samen te werken.”
Historische opruimingsoperaties
De vloot is onlangs begonnen met HODOPS (Historical Ordnance Disposal Operations), gericht op het opsporen en onschadelijk maken van explosieven uit de twee wereldoorlogen. De bodem van de Baltische Zee bevat nog steeds veel niet-geëxplodeerde munitie, waaronder mijnen, artilleriegranaten en achtergelaten munitie. “De dreiging van historische munitie blijft reëel,” benadrukte commandant Kockx. “Onze aanwezigheid en operaties dienen zowel als bescherming als signaal: De NAVO zet zich in voor veiligheid en stabiliteit in de Baltische regio.”
Elk ontdekt object wordt nauwkeurig gedocumenteerd, gefotografeerd en gemeld aan de lokale autoriteiten – of het nu kustwachtpersoneel, vissers of havenmeesters zijn. Dit zorgt ervoor dat de hele maritieme gemeenschap op de hoogte blijft. SNMCMG1 heeft ook actief samengewerkt met andere marines in de regio, met name die van Polen en Litouwen. Gezamenlijke trainingssessies en gecoördineerde patrouilles hebben geleid tot een hechte groep die werkt volgens consistente procedures en effectieve communicatie.
Huidige vloot
SNMCMG1 zet zijn operaties in de Baltische Zee voort. Operatie Baltic Sentry is aan de gang, HODOPS is in volle gang en er zijn nieuwe oefeningen gepland. De huidige vloot bestaat uit zeven schepen: het Nederlandse vlaggenschip Luymes, de Belgische Lobelia, en mijnenjagers uit Nederland (Schiedam), Zweden (Ulvön), Noorwegen (Hinnoey), Estland (Sakala), en Duitsland (Datteln).
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!