België is voor de tweede maand op rij de inflatiekampioen van de eurozone

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft het inflatierapport voor mei gepubliceerd. Daaruit blijkt dat nergens in de eurozone de consumentenprijzen forser zijn gestegen dan in België.

In het nieuws: De inflatie in de eurozone bedroeg in mei 2,6 procent (op jaarbasis). Zoals altijd, laat Eurostat ook zijn licht schijnen over de geldontwaarding in de lidstaten van de monetaire unie. Wat blijkt? Voor de tweede maand op rij was in geen enkel lidstaat de inflatie hoger dan in ons land.

  • Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel bedroeg de inflatie in mei 3,3 procent. Maar uit het rapport van Eurostat blijkt dat de Belgische geldontwaarding uitkwam op 4,9 procent. Dat is een evenaring van het inflatiecijfer in april.
    • De berekeningsmethode van Eurostat wijkt af van die van de nationale statistiekbureaus. Het Europese statistiekbureau gebruikt de zogenaamde geharmoniseerde consumptieprijsindex (HCIP). Dat verklaart waarom er doorgaans een verschil is tussen het nationale en Europese inflatiecijfer.
  • Er is slechts één ander lidstaat waar de inflatie ook de kaap van 4 procent rondt: Kroatië. De Kroaten zagen afgelopen maand de prijzen stijgen met gemiddeld 4,3 procent. Portugal vervolledigt met een inflatie van 3,9 procent de top 3.
  • In verschillende lidstaten ligt het inflatiecijfer al onder de doelstelling van de ECB (2%). Dat is het geval voor Letland (+0,2%), Finland (+0,5%), Litouwen (+0,8%), Italië (+0,8%) en Ierland (+1,9%). In vijftien landen ligt het inflatiecijfer dus nog boven de ECB-doelstelling.
    • In sommige landen nadert de gemiddelde prijsstijging weliswaar het gewenste niveau. In Malta en Griekenland kwam de inflatie in mei uit op 2,3 procent.

Opgemerkt: Veel lidstaten van de eurozone blijven problemen hebben om de inflatie onder controle te krijgen.

  • In sommige landen wint die opnieuw aan kracht. Portugal zag bijvoorbeeld de inflatie (op jaarbasis) stijgen van 2,3 procent in april naar 3,9 procent in mei. In Cyprus is die tijdens diezelfde tijdspanne gestegen van 2,1 naar 3 procent.
  • Experts waarschuwen al een tijdje dat het in deze fase van de rentecyclus moeilijk is om de inflatie verder naar beneden te krijgen. “Het is met inflatie dan ook zoals met tandpasta: eens uit de tube, raakt ze er moeilijk weer in”, reageerde economieprofessor Stijn Baert (UGent) donderdag nog op het inflatierapport van Statbel.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.