Key takeaways
- Geestelijke gezondheidsproblemen en spier- en skeletproblemen zijn de belangrijkste oorzaken van absenteïsme.
- Langdurig ziekteverzuim is verdubbeld tussen 2018 en 2022, waarbij problemen met het Lichaamsbewegingen verantwoordelijk zijn voor 30 procent van het langdurig ziekteverzuim.
- Roken en obesitas hebben een significante correlatie met zowel middellang als lang verzuim.
Uit een recente gezamenlijke studie van IDEWE en Acerta, waarbij meer dan 50.000 Belgische werknemers tussen 2018 en 2022 betrokken waren, blijkt dat mentale gezondheidsproblemen en spier- en skeletproblemen de belangrijkste oorzaken zijn van absenteïsme. Dit baanbrekende onderzoek is de eerste keer dat deze toonaangevende organisaties in hun vakgebied hun krachten op zo’n grote schaal bundelen.
Zorgwekkende trend
Het onderzoek laat een zorgwekkende trend zien: langdurig ziekteverzuim is verdubbeld tussen 2018 en 2022, waarbij musculoskeletale problemen goed zijn voor 30 procent van het langdurig ziekteverzuim in deze periode. Met name psychische problemen namen in 2022 een hoge vlucht, waarbij het percentage musculoskeletale klachten met 30 procent werd geëvenaard, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deskundigen schrijven deze stijging toe aan toenemende stress, maatschappelijke druk en onvoldoende rust- en ontspanningsmogelijkheden.
Verbanden met leefstijlfactoren
Terwijl het ziekteverzuim op korte termijn licht afnam, steeg het verzuim op middellange termijn aanzienlijk. Het onderzoek legde ook een verband bloot tussen roken en obesitas met zowel middellang als lang verzuim. Rokers hadden bijvoorbeeld 47 procent meer kans om langdurig afwezig te zijn in vergelijking met niet-rokers, terwijl mensen met obesitas een hoger risico liepen op spier- en skeletproblemen en chirurgische ingrepen die tot langdurige afwezigheid leidden.
Grootte van bedrijf en leeftijd
Grotere bedrijven (met 200 of meer werknemers) vertoonden hogere verzuimcijfers dan kleinere, vooral in 2022. Oudere werknemers meldden over het algemeen een lager algeheel verzuim in vergelijking met jongere collega’s, hoewel langer verzuim werd waargenomen bij werknemers van 55 jaar en ouder.
Implicaties voor gezondheidsbeleid op de werkplek
De bevindingen benadrukken de noodzaak van een alomvattend gezondheidsbeleid op de werkplek dat leefstijlfactoren zoals roken en voeding aanpakt. Investeren in preventieve maatregelen en robuuste re-integratieprogramma’s kan het ziekteverzuim aanzienlijk terugdringen en een gezondere werkomgeving creëren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!