België bereidt zich voor op Europese koudegolf: 103.000 ton zout beschikbaar

België voorziet maar liefst 103.000 ton zout voor aankomende winter, een pak meer dan het jaarlijks gemiddelde en een record sinds de metingen in 1982.

Vanaf maandag zullen 313 strooiwagens en 200 fietspadstrooiers klaarstaan om de winter tegemoet te gaan. Dat heeft Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, zondag bekend gemaakt.

Europese koudegolf

Nadat klimaatdeskundigen waarschuwen voor een koudegolf die Europa nadert, zijn lidstaten niet enkel bezig met hun gasvoorraden aan te vullen, maar bereiden ze zich ook voor op de gevaren die zich telkens op de baan afspelen.

Daarom zal Vlaanderen dit jaar extra aandacht aan het wegverkeer besteden. Door meer strooiwagens en fietspadstrooiers in te zetten, wil het de verkeersongevallen verder doen afnemen.

Gemiddeld besteedt België zo’n 40.000 ton per jaar aan strooizout, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo had het land in 1989-1990 slechts weinig nodig (9.000) en in 2009-2010 een pak meer (85.000). Dit jaar bereidt België zich voor door maar liefst 103.000 ton aan strooizout opzij te zetten, als gevolg van de weersvoorspellingen.

Volgens Peeters investeerde Wegen en Verkeer de voorbije jaren fors om de “All for zero”-doelstelling te behalen, dat tegen 2030 het aantal verkeersdoden en -gewonden wil halveren, en tegen 2050 tot nul wil brengen.

Daarom zullen meer dan 560 mensen de algemene strooiactie dit jaar vertegenwoordigen, waarbij elke wagen één strooiroute zal bedienen. “We strooien nu zuiniger met een beter resultaat,” zegt Peeters aan Het Nieuwsblad. “De nieuwe modellen ontwierp het agentschap samen met de markt. Ze passen zich beter aan op verschillende types van fietspaden, van brede vrijliggende paden tot de verhoogde fietsstroken.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.