België bereidt in alle stilte de evacuatie voor van landgenoten uit Khartoum

België bereidt in alle stilte de evacuatie voor van landgenoten uit Khartoum
Evacuatie uit Soedan met een Jordaans vliegtuig – KHALIL MAZRAAWI/AFP via Getty Images

Al meer dan zeshonderd mensen werden de afgelopen dagen en uren uit Soedan geëvacueerd. Onder hen ook acht Belgen, die meeliften met de bondgenoten. Het is deel van een internationale operatie, vooral van de VS, Europa en landen uit de Golf, om landgenoten uit Khartoum weg te halen.

  • Soedan is verscheurd door een gewelddadige machtsstrijd, tussen de regeringstroepen van president Abdel Fattah al-Burhan en de Rapid Support Forces, een paramilitaire organisatie onder leiding van generaal Mohamed Hamdan Dagalo. De onrust mondde uit in gevechten, waarbij vooral de hoofdstad Khartoum het strijdtoneel is. Genoeg reden voor verschillende landen om staatsburgers en recht-hebbenden te evacueren.
  • Verschillende grote partners beslisten een eigen evacuatielijn op poten te zetten; Nederland en Duitsland stationeerden transportvliegtuigen, militairen en verplegend personeel in Jordanië, aan de overkant van de Rode Zee, onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten namen hun toevlucht tot Djibouti. Afgelopen weekend kwamen die evacuaties ook op gang, met de VS die drie transporthelikopters inzetten om hun ambassadepersoneel weg te halen.
  • Ook de andere landen zijn gestart met evacueren: Nederland pakte in geuren en kleuren uit over de eerste evacuatievlucht, die 32 evacués meenam. Frankrijk, dat Europees de evacuaties coördineert, haalde al 388 mensen weg, Duitsland, Spanje en Italië lieten ook weten hun evacuatiemissies te zijn gestart.
  • En de Belgen? Ons land heeft zelf geen ambassade in Soedan, en besliste om op de vliegtuigen en capaciteiten van de bondgenoten te vertrouwen om tot veertig Belgen weg te halen. Voor acht van hen lukte dit al, zij kwamen waarschijnlijk mee met de Nederlandse en Franse vliegtuigen, al wordt dat laatste niet bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen worden wel lijsten voorbereid, om mensen de nodige papieren te geven, en zo het land te kunnen ontvluchten.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.